Kaalslag in Sint-Arnolduspark: klacht tegen aannemer
Het Agentschap Natuur en Bos heeft een klacht ingediend tegen de verantwoordelijke die een stuk bos heeft aangepakt in het Sint-Arnolduspark in Tiegem bij Anzegem.
Een aannemer heeft er op vraag van de gemeente werken uitgevoerd omdat er ratten zitten. Maar volgens Natuurpunt is daardoor veel van de natuur verstoord en zelfs kapot gemaakt.
"Ongelooflijk wat is aangericht"
Een aannemer is in het Sint-Arnolduspark aan het werk geweest maar heeft ook een groot deel van het bos waar de paarse bloemen uitkomen, platgewalst. Het is nog maar de vraag of de hyacinten er in april zullen doorkomen.
Ghislain Depoorter van Natuurpunt Krekel Anzegem: "Ongelooflijk. Een blauwe zee van boshyacinten. Nu gaan we moeten afwachten. Maar niet alleen boshyacinten, de bosanemonen en allemaal, gaan ze nog terugkomen? Dat weten we niet, dat is de vraag. Zeker en vast omdat ze met rupsen gewerkt hebben, rupsbanden. Dus, afwachten."
Burgemeester: "Misschien wel overhaaste beslissing"
Anzegem had de opdracht gegeven aan een aannemer om een stuk bos aan te pakken om omgewaaide bomen weg te halen en hout op te ruimen omdat er ratten zouden zitten. "Door de reacties van de vele mensen die hier passeren op Tiegemberg en zeggen: het is duidelijk, de gemeente heeft het Arnolduspark gekocht maar ze kunnen het niet onderhouden. En door al dat geklaag en gezaag voelde ik me verplicht om dat eens op te ruimen. Goed, ik heb misschien wel een overhaaste beslissing genomen maar tot daar, het moest opgekuist worden", zegt burgemeester van Anzegem Gino Devogelaere.
Klacht ingediend
Het Agentschap Natuur en Bos heeft de plek bezocht en heeft intussen een klacht ingediend tegen de verantwoordelijke van de werken.
Volgens Natuurpunt is er vele jaren van hard werk voor meer biodiversiteit verloren gegaan.
"De meeste mensen weten niet welk waardevol gebied dit hier was. Dit was ons toegeëigend aan Natuurpunt en wij gingen hier alles laten groeien en bloeien en ook aan insecten en zo. En nu is alles alles vernield tot op de draad", zegt Ghilsain Depoorter.