Nieuws

Leer­lin­gen wan­de­len, lopen en fiet­sen samen 9.000 kilo­me­ter op één mid­dag: Zo ver is stad­je Jin­ja in Oeganda”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Meer dan 800 leerlingen en zo’n 100 leerkrachten van het Sint-Pauluscollege in Wevelgem hebben de hele namiddag gelopen, gewandeld en gefietst voor een goed doel. Ze legden samen 9.000 kilometer af om geld in te zamelen en fietsen te kopen voor de leerlingen van een school in Oeganda. Voor de leerlingen in Wevelgem is elke dag naar school gaan heel normaal, maar in Oeganda is dat een hele opgave.

9.000 kilometer, dat was niet toevallig gekozen: het is de afstand van Wevelgem naar de stad Jinja in Oeganda. Veel leerlingen op een Oegandese secundaire school wonen op het platteland en geraken moeilijk op school.  "We zamelen geld in om fietsen te kunnen kopen, dat zij met de fiets naar school kunnen gaan, omdat het makkelijker is. Anders moeten ze te voet," weet leerling Thijs Boone.

170 leerlingen legden een afstand van 20 tott 0 kilometer af met de fiets, goed voor zowat de helft van het totaal. De andere leerlingen, meer dan 600, wandelden en liepen kilometers in de omgeving van de school.

"Geen besef dat ze ook fiets hebben"

"Ook onze leerlingen mogen wel eens ervaren wat het is om 5 tot 10 km af te leggen in een korte tijd," zegt directeur Henk Millecamp. "Zij moeten dat daar doen om naar school te komen. Onze leerlingen beseffen niet meer dat ze een fiets hebben om naar school te komen en dat is het verschil met hen."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Stefaan Six