Nieuws
 | update 

Moord Lean­der: fami­lie slacht­of­fer kan zich vin­den in de straf, zeg­gen zijn zussen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Jarod De Clerck (23) is door het Hof van Assisen veroordeeld tot 24 cel. Hij is schuldig bevonden aan de moord op Leander Quintyn (32). Het openbaar ministerie vroeg 27 jaar cel en het is dus uiteindelijk 24 jaar geworden. De beschuldigde bracht het slachtoffer op 6 maart 2021 in Tielt met messteken om het leven. Volgens de jury koos De Clerck een willekeurig slachtoffer. De familie en vrienden van het slachtoffer zijn tevreden met de straf.

Kim & Kelly, zussen van slachtoffer Leander Quintyn, kunnen zich vinden in de uitspraak.

"Voor ons gaat het vooral om 10 jaar terbeschikkingsstelling dat hij onder toezicht zal staan", zeggen ze. "En dat hij zich zal moeten verantwoorden. En dat hij de kans zal krijgen om terug een leven op te bouwen. In die tien jaar gaat hij begeleid en geholpen worden zodat hij de maatschappij geen pijn meer kan doen. Het is aan hem om die kan met twee handen te grijpen."

Terugblik op de feiten

Leander Quintyn verwittigde op zaterdagavond 6 maart 2021 om 22.50 uur zelf de hulpdiensten nadat hij was neergestoken vlak bij zijn woning in de Felix D'Hoopstraat in Tielt. Het slachtoffer werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij kort na middernacht aan zijn verwondingen bezweek. De wetsdokter stelde drie messteken in de borst vast.

De doorbraak kwam er pas toen de politie op 25 april 2021 een cruciale tip kreeg van een Britse gamer. Via Discord had iemand hem verteld dat zijn jongere broer een moord had gepleegd in Tielt. 

2021-04-29 00:00:00 - Jongeman (19) bekent moord: 'Wou weten hoe het voelt, iemand neersteken'
Nieuws

Jongeman (19) bekent moord: 'Wou weten hoe het voelt, iemand neersteken'

Onduidelijk motief

Volgens die broer wilde Jarod De Clerck gewoon weten hoe het zou voelen om iemand neer te steken, al kwam hij later op die verklaringen terug. 

De volgende dag werd de beschuldigde gearresteerd op verdenking van moord. De Tieltenaar legde snel bekentenissen af, maar zijn motief blijft onduidelijk. Jarod De Clerck en Leander Quintyn kenden elkaar dan ook helemaal niet. Naar eigen zeggen haalde de beschuldigde uit toen het slachtoffer zich op straat plots omdraaide. 

De verdediging vroeg daarom tevergeefs om de feiten te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen, met de ongewilde dood tot gevolg.

Moordwapen

In het arrest verwezen het hof en de jury in eerste instantie naar de bevindingen van de wetsartsen. Zo bleek dat een van de messteken een belangrijke ader in de borst van het slachtoffer doorboorde, waardoor hij leegbloedde. 

Voorzitter Willem De Pauw merkte op dat Jarod De Clerck tijdens het onderzoek en op de zitting bekende dat hij de messteken toediende. Het moordwapen werd bovendien op zijn appartement aangetroffen.

Met voorbedachte rade

Volgens de juryleden bestaat er niet de minste twijfel dat de beschuldigde het oogmerk had om Leander Quintyn van het leven te beroven. Daarbij werd opgemerkt dat hij met een groot vleesmes de borstkas viseerde, waar zich vitale organen bevinden. Daarnaast oordeelde de volksjury dat De Clerck duidelijk met voorbedachten rade handelde. De beschuldigde pakte het wapen immers zonder medeweten van zijn broer mee uit diens appartement. De Clerck gebruikte ook een mondmasker om zich onherkenbaar te maken.

Reeks toevalligheden

Bovendien oordeelde de jury dat de beschuldigde wel degelijk een toevallige voorbijganger viseerde. In dat kader wachtte hij aan een wasserij tot Leander Quintyn voorbijkwam. De Clerck volgde zijn slachtoffer, dat geen enkele bedreiging voor hem vormde. Vervolgens stak hij hem onmiddellijk met drie messteken neer. 

De Clerck beweerde zelf dat het ging om een samenloop van een reeks toevalligheden, waardoor hij impulsief reageerde. Dat bestempelde de jury echter als ongeloofwaardig. De juryleden geloven ook niet dat de broer van de beschuldigde zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd zou hebben.

De openbare aanklager vordert een gevangenisstraf van 27 jaar en 10 jaar
ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Uiteindelijk kreeg hij dus 24 jaar cel en 10 jaar ter beschikkingstelling.

Belga