Nieuws

Lien zoekt nieu­we sport­rol­stoel voor EK power­chair hoc­key, maar heeft daar­voor 15.000 euro nodig

Powerchair

©gf

Lien Anseele uit Ardooie kan dit najaar met haar hockeyclub naar het EK powerchair hockey, ofwel elektrisch rolstoelhockey. Maar daarvoor heeft ze een eigen sportrolstoel nodig; een kostprijs van 15.000 euro. Een vriendin start daarom een inzamelactie.

Lien Anseele lijdt al jaren aan limb girdle, een erfelijke spierziekte waarbij de spieren steeds verzwakken. Vroeger turnde Lien op topniveau, maar door de pijn en blessures moest ze die sport opgeven.

Twee en een half jaar geleden ontdekte ze - met tegenzin - via een vriendin powerchair hockey, elektrisch rolstoelhockey. "Ben ik daar fysiek niet te goed voor", vroeg ze zich af. Maar na één training had de hockeymicrobe haar al te pakken.

Nationale team

Powerchair hockey is een snelle en tactische teamsport en geeft Lien de adrenaline en voldoening die ze al jaren miste door niet meer te kunnen turnen op hoog niveau. Ze gebruikte de sportrolstoel van de club en mocht al snel meespelen in de Belgische en Nederlandse competitie op het hoogste niveau.

Ook bij het nationale team mocht ze meetrainen en wonnen ze het kwalificatietornooi om in oktober deel te nemen aan het Europees kampioenschap in Denemarken. Daar speelt België alvast tegen Italië, Denemarken en Finland.

powerchair hockey

©gf

Alleen gaat de sportrolstoel van de club continu stuk. "Elke keer als die hersteld is, zit Lien met stress omdat ze niet weet hoe lang de stoel zal volhouden", vertelt clubgenoot Hedwige die de steunactie organiseert. "Haar passie wordt een frustratie."

Lien kan ook niet zomaar in een andere rolstoel spelen door haar beperkte rompstabiliteit. Ze heeft haar eigen sportrolstoel nodig, maar daarvoor moet ze een bedrag van 15.000 euro kunnen neerleggen. 

"Ze durft zelf niemand vragen om een donatie, terwijl ze zichzelf al die jaren voor anderen heeft ingezet als leidster, bestuurslid van de hockey.... Nu is het aan ons om haar te helpen."

Lien steunen kan via deze website.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.