‘Inzaaien lukt niet’: landbouwers nerveus door nat en koud voorjaar
Het natte en koude voorjaar veroorzaakt "hier en daar" nervositeit bij de landbouwers. Vooral onze provincie is getroffen. Dat zegt Pieter Van Oost, adviseur plantaardige productie bij Boerenbond. De landbouwers zijn voor heel wat teelten nog niet kunnen beginnen met inzaaien, terwijl dat normaal gezien wel al gebeurd is.
De voorbije maanden heeft het flink geregend in Vlaanderen. Ook tijdens de winter kregen akkers, vooral dan in Oost- en West-Vlaanderen, veel water te verduren.
"Vorig jaar was de winter ook nat, maar was er tijdens de maand maart goed weer", vertelt Van Oost. "Toen konden de boeren al beginnen met de werkzaamheden. Nu is de ondergrond nog steeds heel nat, waardoor landbouwers nog niet kunnen uitrijden met hun zware machines. Ze moeten wachten met de werkzaamheden tot de grond droger wordt, anders dreigen ze de bodemstructuur te verslechteren.
"Een enkele boer zal misschien al gestart zijn met inzaaien, maar het merendeel kan niet anders dan wachten"
Heel wat teelten nog niet ingezaaid
In Oost- en West-Vlaanderen is de bodem er in verhouding slechter aan toe dan in Vlaams-Brabant, Limburg en de Kempen.
Teelten als aardappelen, bloemkolen en suikerbieten zijn nog niet ingezaaid.
Van Oost kent boeren die al voor de tweede keer sla hebben geplant, omdat de eerste plantjes verloren zijn gegaan.
"Een enkele boer zal misschien al gestart zijn met inzaaien, maar het merendeel kan niet anders dan wachten", zegt Van Oost. Een en ander betekent dat de landbouwers op een kortere periode moeten boeren, waar ze andere jaren meer gespreid kunnen werken. Dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot een overaanbod aan bijvoorbeeld groenten in de supermarkt, omdat de teelten in dezelfde periode geoogst zouden kunnen worden.
"Of dat ook tot prijsdalingen zal leiden voor de consumenten en de boeren, valt niet te voorspellen", zegt de adviseur. "Dat hangt ook af van het aanbod dat uit het buitenland komt, en van het weer de komende weken en maanden."