Nieuws

INTER­VIEW: Jan Seyn­hae­ve (Wevel­gem) en Clau­de Croes (Deer­lijk) vie­ren 20 jaar burgemeesterschap

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 2 januari 2004 kreeg toenmalig gouverneur Paul Breyne twee nieuwe burgemeesters over de vloer om de eed af te leggen. Vandaag, dag op dag twintig jaar later, is Jan Seyhaeve nog altijd burgemeester van Wevelgem en Claude Croes burgemeester van Deerlijk. We blikken samen met hen terug op hun carrière en kijken ook vooruit.

Burgemeester worden is een eer die niet iedereen krijgt. Dat ook 20 jaar mogen zijn, is zeker niet voor iedereen weggelegd. Jan Seynhaeve (Wevelgem) en Claude Croes (Deerlijk) hebben in die twintig jaar de politiek zien veranderen, onder meer onder druk van sociale media. Nu staan ze opnieuw voor verkiezingen in oktober en stellen ze zich opnieuw kandidaat-burgemeester.

De vijftigers zijn partij- en streekgenoten en allebei afgestudeerd als sociaalassistent.

Jongensdroom

Voor Jan Seynhaeve, al twintig jaar burgemeester van Wevelgem was het op 2 januari 2004 een jongensdroom die uitkwam: "Ik was altijd al actief in de Jeugdraad en in de Chiro. Ik werd gevraagd voor de lijst en werd dan schepen."

"Dan zie je je voorganger een bepaalde leeftijd bereiken en droom je ervan om misschien toch burgemeester te worden."

Druk sociale media

Aan inspiratie en motivatie geen gebrek. Maar de druk van de sociale media heeft veel veranderd, zegt ook burgemeester van Deerlijk Claude Croes. "De mensen eisen veel, maar ik tracht altijd realistisch te zijn. Qua snelheid is er een enorme evolutie. Daar proberen we een beetje mee om te gaan zonder onszelf te vergalopperen."

"Geen mooiere stiel"

Over gemeentepolitiek wordt nogal eens meewarig gedaan. Maar volgens Claude en Jan is er geen mooiere stiel: een burgervader dichtbij zijn mensen. "Wij zijn beiden lijsttrekker. Ik hoop oprecht nog jaren burgemeester te mogen blijven in de gemeente", zegt Claude.

Beiden hopen ze dus bij de verkiezingen op 13 oktober opnieuw het vertrouwen te krijgen, en er nog eens zes jaar bij te doen. Zowel Seynhaeve als Croes zijn trouwens geen voorstander van gemeentelijke fusies.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere