Nieuws

Cri­mi­na­li­teit: Wer­vik sluit grens­over­gang tij­dens en na EK-match tegen Frankrijk

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Wervik neemt maatregelen tegen mogelijke overlast en problemen bij de EK-voetbalwedstrijd tussen België en Frankrijk. Op een crisisoverleg is beslist om maandag de grensovergangen in Wervik en Komen tijdelijk af te sluiten. Dat gebeurde in 2018 ook al eens.

De grensovergang in Wervik gaat weer even dicht, maandag vanaf 17u00 tot de volgende ochtend. Fietsers en voetgangers kunnen wel door. Vanmiddag hebben de burgemeesters van Wervik en Komen samen gezeten om een risicoanalyse te maken in verband met de voetbalwedstrijd België-Frankrijk.

Bij een vorig treffen op het WK in 2018 heeft Wervik toen de grensovergang met een container geblokkeerd om opstootjes tussen supporters te vermijden. Maar in Komen was het wel prijs.

"Volgens mij zit het probleem na de wedstrijd, dat er feestende Fransen de brug oversteken en omgekeerd," zegt burgemeester Youro Casier van Wervik.

Ik heb vastgesteld in 2018 geen probleem heeft opgeleverd in tegenstelling tot bij de buren in Komen, waar auto’s en vitrines zijn gesneuveld.

Youro Casier, burgemeester Wervik

Los daarvan wordt Wervik momenteel geteisterd door een inbrakenplaag. De glazendeur van een pizzazaak wordt aan diggelen geslagen en inbrekers gaan met geld en sterke drank aan de haal. Het aantal inbraken in zowel handelszaken als bestelwagens is de jongste tijd sterk toegenomen.

"Druggebruik stijgt"

"Rondtrekkende bendes breken in in bestelwagens om materiaal of papieren te stelen," duidt Casier. "Maar ook kleine gauwdieven die op zoek zijn naar centen of zaken die ze vlug kunnen verkopen om aan centen te geraken. En wij moeten ook toegeven dat het druggebruik in onze stad de laatste maanden serieus aan het stijgen is."

Stefaan Six