Inagro krijgt erkenning van Europese Commissie dankzij onderzoek naar insectenkweek
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Inagro, het West-Vlaams advies- en onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw in Beitem, heeft een erkenning gekregen van de Europese Commissie. Door hun jarenlange onderzoek naar insectenkweek, hoofdzakelijk met meelwormen en zwarte soldatenvliegen, prijkt de instelling voortaan op de Innovation Radar. Dat maakt de resultaten voor iedereen wereldwijd toegankelijker en moet ook zorgen voor meer internationale samenwerking.
In 2013 ging Inagro kleinschalig van start met het onderzoek naar insectenkweek als toepassing in de land- en tuinbouwsector. De focus ligt op meelwormen en zwarte soldatenvliegen als duurzame eiwitten. Pionier Jonas werkt nog altijd bij het provinciaal onderzoekscentrum in Beitem.
Jonas Claeys : Grondlegger insectenkweek Inagro: “ Origineel kregen we de vraag vanuit landbouwers: We zien op natuurlijke wijze dat er van alles gebeurt in de mesthoop. Is er geen manier om mest te verwerken op grote schaal met insecten? Reststromen die ontstaan op een landbouwbedrijf gaan valoriseren met die insectenkweek. Produceren, maar intussen ook afvalberg reduceren.”
Bekroning na 11 jaar
Na elf jaar insectenkweek-onderzoek komt de bekroning: De Europese Commissie plaatst Inagro op de Innovation Radar. David Deruytter, onderzoeker Insectenkweek Inagro: “Het is leuk om vanuit Europa een erkenning te krijgen dat we toch bij Inagro hier innovatief bezig zijn met het onderzoek naar insecten. Dat is echt goed voor het team die zich dagdagelijks daarvoor inzet.”
“Het is leuk om vanuit Europa een erkenning te krijgen dat we bij Inagro toch innovatief bezig zijn?”
Inagro heeft intussen al zes insectenkweekkamers met klimaatsturing. De meelwormen voeden zich met afgekeurde aubergines. Maar ze eten ook witloofwortel of koolbladeren die anders worden weggegooid. Ook de uitwerpselen worden bestudeerd. “Momenteel zetten we sterk in op de emissies van insecten en ook naar het veredelen van insecten… Insecten kunnen een schakel zijn in duurzame landbouw omdat we een heel aantal reststromen kunnen herverwerken naar dieren- of humane voeding.”
Landbouwers meekrijgen
Inagro probeert zo veel mogelijk landbouwers mee te krijgen in de insectenkweek. Ze doen dat onder meer met instructievideo’s op YouTube. Volgend jaar verschijnt ook een boek met daarin de standaardprocedures voor de kweek van meelwormen en zwarte soldatenvliegen.