Nieuws
 | update 

Woon­zorg­cen­trum De Zathe krijgt zes jaar na wan­prak­tij­ken nieuw extern bestuur

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort, dat zes jaar geleden in opspraak kwam door wanpraktijken, krijgt een nieuwe managementstructuur. De dagelijkse leiding komt in handen van een achttal specialisten uit het woonzorgcentrum Sint-Bernardus in De Panne, onder wie ook de directeur. Oppositiepartij Pro Nieuwpoort vraagt om een voorgaande audit openbaar te maken, en gelooft niet in een grote omwenteling met externe bestuurders.

Eind 2017 waren er zware wantoestanden in het woonzorgcentrum. De hoofdverpleegkundige en een verpleegkundige hebben toen een nieuwe collega wijsgemaakt om een aerosolbehandeling te doen op de anus van een bewoner met dementie. Zogezegd een “nieuwe behandeling tegen constipatie”.

De collega had het moeilijk met de wansmakelijke grap en stapte met haar verhaal naar de toenmalige OCMW-secretaris. Een jaar geleden besliste het parket om drie oud-medewerkers, twee verpleegkundigen en de ex-directeur te vervolgen. De zaak moet nog voorkomen.

2023-01-20 00:00:00 - "Mensonterende behandeling": parket wil verpleegkundigen en directeur van WZC voor rechtbank
Nieuws

"Mensonterende behandeling": parket wil verpleegkundigen en directeur van WZC voor rechtbank

Vernietigende audit

Uit verdere onderzoeken bleek dat er op minstens vier slachtoffers gelijkaardige feiten zijn gepleegd. Een audit van vorig jaar moet volgens oppositiepartij Pro Nieuwpoort openbaar worden gemaakt, omdat dat rapport "ronduit vernietigend is voor het woonzorgcentrum", onder meer op vlak van werkdruk en uurroosters, zegt gemeenteraadslid Nicolas Vermote.

"In zes jaar stellen we vast dat er niets verbeterd is. Vier crisismanagers hebben de revue gepasseerd. We zitten aan een oplopende rekening van 1,2 miljoen euro. Voor ons is de maat vol. Medewerkers van het woonzorgcentrum en familie van bewoners laten weten dat het zo niet verder kan. We willen dat er actie ondernomen wordt en dat die audit openbaar wordt zodat mensen weten wat daar gaande is."

Externe bestuurders

Nieuwpoort hakt nu de knoop door en kiest het voor een andere dagelijkse leiding. "We hebben deze morgen die opdracht kunnen gunnen aan woonzorgcentrum Sint-Bernardus in De Panne. Daar zullen een achttal specialisten ons helpen in dit verhaal. Ook de directeur die 15 jaar ervaring heeft, wordt de kapitein van ons woon- en zorgcentrum", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Vanmiddag al zijn alle medewerkers van De Zathe en de familie van de bijna 100 bewoners ingelicht over de nieuwe managementstructuur. De oppositie gelooft niet in externe bestuurders.

De redactie