Nieuws

Ieper vangt extra hemel­wa­ter op

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de omgeving van het Ieperse Astridpark zijn rioleringswerken aan de gang. Dit is voor de stad de aanleiding om ook twee hemelwaterputten te voorzien van elk 20.000 liter.

Deze hemelwaterputten zullen onder meer gebruikt worden door de groendienst om uitdroging in de plantsoenen te voorkomen. "Het water geven aan plantenbakken en plantsoenen is een niet te onderschatten klus. De voorbije jaren golden door de aanhoudende droogte ook voor ons beperkingen voor het gebruik van oppervlaktewater. Met het voorzien van extra hemelwaterputten willen we het aantal verplaatsingen voor de groendienst beperken en zijn we minder afhankelijk van derden", zegt schepen voor openbare werken Ives Goudeseune.

Droogte- en hemelwaterplan

Tijdens droge periodes doet de groendienst in droge zomermaanden een beroep op het effluentwater afkomstig van de zuiveringsinstallatie van Aquafin gelegen langs de Diksmuidseweg. Door het plaatsen van bijkomende hemelwaterputten kan Stad Ieper beter anticiperen op droge periodes. Schepen van milieu Valentijn Despeghel "Het plaatsen van extra hemelwaterputten is een kleine maar toch niet onbelangrijke stap in de aanloop naar een volwaardig droogte- en hemelwaterplan dat de stad moet opstellen. We willen de beschikbaarheid aan water vergroten in verstedelijkt gebied. Zo wordt dit hemelwater ook extra gebufferd en vermijden we versnelde afvoer van hemelwater via riolering in stads- en dorpskernen.

De redactie