Nieuws

Ich­te­gem vindt pri­va­te inves­teer­der voor res­tau­ra­tie Hui­ze Anna Mahieu

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ichtegem heeft een erfpachter gevonden voor Huize Anna Mahieu in deelgemeente Eernegem. Het pand uit de negentiende eeuw is een beschermd gebouw, maar staat al een tijdje te verkommeren.

Het herenhuis in de Westkerkestraat is beschermd door Vlaanderen sinds 2012, door de artistieke, historische en socio-culturele waarde. Het historische gebouw is eigendom van de gemeente Ichtegem, maar die vindt er geen gepaste invulling voor.

Om die reden is het gebouw nooit gerestaureerd. “We hebben in de voorbije jaren diverse opties overwogen, maar we kunnen als gemeente geen nuttige bestemming geven aan de woning door de indeling en de verschillende erfgoedwaarden die behouden moeten worden", zegt burgemeester Lieven Cobbaert.

Tuin blijft park

Maar nu heeft het lokaal bestuur een oplossing gevonden voor Huize Anna Mahieu. De private investeerder Didier Van Vlaenderen wil het huis in ere herstellen. “De gerestaureerde tuin, met verschillende kleinere monumenten die er in aanwezig zijn, vallen buiten de erfpachtovereenkomst", geeft schepen Celesta Muylle mee.

"De tuin kreeg een nieuwe functie als gemeentelijk park en dat willen we graag behouden."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere