Hydrologisch tekort in Vlaanderen overschrijdt dat van 1976 en 2018
Het hydrologisch neerslagtekort -de combinatie van weinig neerslag en veel verdamping- heeft voor het eerst dat van zowel 1976 als dat 2018 overschreden. Dat zegt hydroloog Patrick Willems Twitter.
Het hydrologisch tekort bedraagt volgens de professor van de KU Leuven meer dan 350 millimeter, of 350 liter water per vierkante kilometer. Het gaat om een gemiddelde voor heel Vlaanderen, waarbij sommige regio's -zoals delen van Oost- en West-Vlaanderen- harder getroffen zijn dan andere.
Het neerslagtekort wordt berekend vanaf de start van de hydrologische zomer, op 1 april. Vanaf dan verdampt er verhoudingsgewijs meer water dan dat er neerslag valt. Nu zitten we dus, na ruim 150 dagen, met een historisch hoog tekort, blijkt uit de gegevens van Patrick Willems.
Dergelijk hydrologisch tekort komt gemiddeld ongeveer één keer om de vijftig jaar voor, blijkt uit de tabel op Twitter. Niet alleen het gebrek aan regen was dit jaar opvallend, ook de grote verdamping door de vele zonneschijn en hoge temperaturen, zei Willems eerder al.