Nieuws

Hui­zen van het Kind in West­hoek gaan samenwerken

Huisvanhetkind

De Huizen van het Kind binnen eerstelijnszone Westhoek krijgen 450.000 euro steun van de Vlaamse regering. Ze zijn geselecteerd als pilootproject en gaan intenser samenwerken.

In Huizen van het Kind komen kinderopvang, gezondheidszorg, opvoedingsondersteuning en workshops rond opgroeien samen. Bijna elke stad of gemeente heeft er intussen één. In de Westhoek willen ze nu intensief gaan samenwerken over de gemeentegrenzen heen.

"Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen."

Vlaams Parlementslid en schepen van onderwijs Poperinge Loes Vandromme (cd&v)

Concreet gaan de Huizen van Poperinge, Vleteren, Mesen, Heuvelland, Houthulst, Lo-Reninge, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke en Ieper een samenwerkingsverband aan. Hun werkingen vormen straks samen het Huis van het Kind Westhoek.

"Zeer belangrijk voor onze landelijke regio is ook een goede regionale spreiding van het aanbod," zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (cd&v). "Ook daar zetten we via dit project nog meer op in. We bouwen de fysieke locaties verder uit en voorzien laagdrempelige informatie-, onthaal- en antennepunten."

Pilootproject Vroegdiagnostiek

De Vlaamse regering heeft ook een pilootproject rond vroegdiagnostiek goedgekeurd. Dat zal twee jaar focussen op locaties waar ze ook zorg en ondersteuning kunnen bieden. 

Dat project moet ook inhaken op het pilootproject van de Huizen van het Kind, "Kind om te kijken hoe diagnostiek zo georganiseerd kan worden dat ouders die zich zorgen maken over hun kind niet meer van het kastje naar de muur worden gestuurd," zegt Vandromme.

De Vlaamse regering voorziet daar 500.000 euro voor.

Redactie