Hondshaai is opnieuw vis van het jaar
Elk jaar kiest Vlam in samenwerking met de Vlaamse visserijsector een Vis van het Jaar. Dit jaar is, net als in 2000, gekozen voor hondshaai.
Het is al de 27ste maal dat de Vlaamse visserijsector en Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) een Vis van het Jaar verkiezen. De Vlam is "ervan overtuigd dat de jaarlijkse verkiezing van een Vis van het Jaar de blik van de Belg verruimt op gebied van vis. De bekroonde vis krijgt een stevige duw in de rug en doorgaans zien we de consumptie ervan stijgen. En hondshaai heeft daar alle potentieel voor, zowel op culinair vlak als op de aanvoer die makkelijk kan inspelen op een stijgende vraag."
Recepten
Hondshaai is een kraakbeenvis en bevat geen graten. Hondshaai wordt vrijwel altijd gevild aangeboden in de handel. Schoongemaakt, gestroopt en in moten versneden lijkt hij zeer sterk op paling. Vroeger werd hij bijgevolg wel eens als ‘zeepaling’ verkocht. In tegenstelling tot paling is hondshaai een magere vissoort met gemiddeld 0,7 g vet per 100 g visvlees. Paling kan tot meer dan 20 g vet bevatten. Wel zijn alle palinggerechten ook toepasbaar op hondshaai: van stoofpotjes in het groen en dikke wintersoepen tot opgelegd in het zuur en gewoon gebakken. Recepten met hondshaai zijn hier te vinden.