Nieuws

Hij doet het! Mat­thieu Bon­ne ver­pul­vert het wereldrecord

2023-09-02 00:00:00 - Hij doet het! Matthieu Bonne verpulvert het wereldrecord

Het is Matthieu Bonne gelukt! De ultrasporter uit Bredene heeft het wereldrecord 'non-stop zwemmen in zee zonder hulpmiddelen gebroken.' Hij legde na 60 uur en 55 minuten 131 kilometer af. Dat is maar liefst zes kilometer verder dan het vorige record, van een Maltees.

60 uur en 55 minuten nadat hij donderdagochtend om 9 uur de Griekse Golf van Korinthe was ingedoken, heeft Matthieu Bonne weer voet aan land gezet in Alyki. Het was een ongelooflijk zware tocht waarbij hij fysiek en mentaal heel diep moest gaan om het record tot een goed einde te brengen.

Hallucinaties door slaapgebrek

De eerste 24 uur blies de wind ongemeen hard, met soms pieken tot 7 beaufort of zo'n 60 kilometer per uur. Hierdoor was het een continu gevecht met de golven van drie tot vier meter hoog. Geleidelijk aan werden het koude zeewater en de lichamelijke kwaaltjes zijn grootste vijanden. Bonne kreeg heel veel last in zijn schouders, zijn lippen begonnen op te zwellen en door het vele zout verloor hij zijn smaak. Op de koop toe begon hij steeds meer te hallucineren door het opgebouwde slaaptekort. Op bepaalde ogenblikken zag hij zelfs denkbeeldige slangen in het water.

Steun bij het nachtelijke zwemmen

Daarom zwom vanaf de eerste nacht geregeld iemand mee om hem mentaal te ondersteunen. Om zeker te zijn dat hij niet over het randje zou gaan, testte zijn team zijn alertheid ieder half uur met grappige beelden.

Drie kilometer meer dan gepland

De laatste loodjes bleken uiteindelijk zoals altijd de zwaarste. Het wereldrecord werd pas gehomologeerd als hij effectief voet aan land zette. Hierdoor moest hij nog drie kilometer ​ meer afleggen dan gepland. Eenmaal op het vaste land onderzocht een dokter hem voor een eerste check-up en volgden nadien felicitaties van de lokale burgemeester.

Zonder hulpmiddelen

Voor dit wereldrecord mocht Matthieu geen hulpmiddelen gebruiken. Zo mocht hij geen wetsuit of smartwatch dragen en was fysiek contact met zijn begeleidingsboot verboden. Eten was dan ook een echt huzarenstukje, dat al watertrappelend moest gebeuren. Tijdens de tocht van twee dagen en nachten observeerden twee officials van de Marathon Swimmers Federation Matthieu om te zien of hij zich aan de regels hield.

Niet zijn eerste wereldrecord

Voor Bonne, in het dagelijks leven redder bij LAGO Olympia Brugge, is het zijn tweede wereldrecord op zes maanden tijd. In maart brak hij in de Verenigde Staten het wereldrecord 'Zoveel mogelijk kilometer fietsen in 1 week’. Vorig jaar legde hij dan weer achtereenvolgens acht volledige triatlons af op acht dagen tijd op de acht verschillende Canarische Eilanden.

2023-09-02 00:00:00 - Hij doet het! Matthieu Bonne verpulvert het wereldrecord - matthieuzwemdonker.jpg
2023-09-02 00:00:00 - Hij doet het! Matthieu Bonne verpulvert het wereldrecord - matthieuboot.jpg
Bart Coopman