Nieuws

Het komt niet meer goed dit sei­zoen”: land­bou­wers vre­zen het erg­ste door bij­zon­der nat voorjaar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag viel het weer nog mee, maar voor de landbouwers is één zo’n dag niet voldoende om dit seizoen nog goed te maken. Het is ronduit dramatisch, zegt de Boerenbond. Door het natte weer zijn veel gewassen te laat gezaaid of geplant. De oogst zal tegenvallen, en dat zal de prijzen van veel groenten de hoogte injagen.

Landbouwer Joris Vande Vyvere uit Tielt heeft pas vorige week maïs kunnen zaaien, daarvoor was het te nat. Er is vandaag nog geen plant te bespeuren, tenzij je graaft. Zelfde verhaal voor zijn aardappelen. Niets te zien. Ze zouden normaal 20 cm hoog moeten staat.

"Het is heel erg," zegt Vande Vyvere. In die 40 jaar dat ik landbouwer ben heb ik dat nog nooit meegemaakt dat wij halfweg juni nog moeten kijken om mais te zaaien, om aardappelen te planten. Veel percelen waar er nog een snede gras moet gezaaid worden. En de weersvoorspellingen zien er niet goed uit, het is echt dramatisch."

Gewasschade

Joris' buurman kon wel aardappelen planten, maar dan was er vorige week die felle hagelbui.

"We hebben gewasschade die duidelijk zichtbaar is door hagelinslag door een bui die hier vorige week gevallen is. Gevolg is dat dat groeivertraging heeft en dat de plant gevoeliger is om de aardappelplaag te krijgen."

Ook andere gewassen zoals wortelen, spinazie, erwten en vlas zijn heel laat geplant en zullen daardoor niet optimaal groeien.

"Het komt niet meer goed dit seizoen, daar vrees ik voor."

Joris Vande Vyvere, landbouwer
De redactie