Nieuws
 | update 

Gynae­co­loog moet DNA afstaan nadat hij ver­moe­de­lijk eigen sper­ma gebruik­te bij patiënten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een gynaecoloog uit Torhout moet van de rechtbank zijn DNA afstaan, omdat er vermoedens zijn dat hij in de jaren 80 zijn eigen zaad heeft gebruikt om vrouwen zwanger te maken.

Een dertiger beschuldigde vorig jaar de gynaecoloog uit Torhout ervan zijn biologische vader te zijn, door begin de jaren tachtig zijn zaad te insemineren bij zijn moeder.

Geert V. - toen aan de slag in het Sint-Rembertziekenhuis - moest zich niet voor de rechtbank verantwoorden, omdat de feiten verjaard zijn. 

2023-01-13 00:00:00 - Gynaecoloog uit Torhout die eigen sperma gebruikte bij inseminatie patiënten moet niet naar rechter
Nieuws

Gynaecoloog uit Torhout die eigen sperma gebruikte bij inseminatie patiënten moet niet naar rechter

Dwangsom

De 37-jarige man is niet uit op erfenis, maar wil vooral weten of de gynaecoloog uit Torhout zijn biologische vader is.

Daarom stapte hij naar de rechtbank met de eis dat de zeventiger een DNA-test zou afleggen. Verschillende verre en dichte familieleden van de arts stonden wel al een DNA-staal af en daaruit bleek dat er een nauw verwantschap is. 

(Lees verder onder de reportage uit 2023)

De rechtbank van eerste aanleg in Brugge heeft de gynaecoloog nu verplicht om een vergelijkend DNA-onderzoek te laten uitvoeren.

Als hij niet meewerkt, moet hij een dwangsom van 1.500 euro per dag betalen. Daartegen kan hij nog beroep aantekenen.

Anonimiteit

Normaal kan een donor berusten op zijn recht op anonimiteit. Maar in dit geval was de gynaecoloog oorspronkelijk geen donor.

Daarnaast stelt de rechtbank uitdrukkelijk dat het DNA-profiel van de gynaecoloog voor geen enkel ander doel mag gebruikt worden. Het mag dus niet aan andere mensen doorgespeeld worden of in databanken worden opgenomen. "De eiser dient de rechten van andere donorkinderen te respecteren. Kinderen die niet weten donorkind te zijn, hoeven niet per se te weten dat ze donorkind zijn." Kinderen die wel weten dat ze een donorkind zijn, hoeven dan weer niet per se te weten van wie ze afstammen. Elk donorkind moet volgens de rechter zelf kunnen kiezen of ze hun afstamming willen onderzoeken.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga