Nieuws
 | update 

Grot­ten­com­plex en ijs­kel­der op kas­teeldo­mein van Lop­pem gerenoveerd

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Zedelgem is de renovatie van een klein grottencomplex met ijskelder op het kasteeldomein van Loppem klaar. Alles is zijn oorspronkelijke staat hersteld, met de originele materialen.

Het gangenstelstel in het kasteelpark van Loppem is in z'n glorie hersteld, en dat was een broodnodige ingreep. De kleine stenen grot aan de vijver was in heel slechte staat, en werd helemaal heropgebouwd met de oorspronkelijke materialen. 

"We hebben kalk gebruikt zoals het hoort en vroeger gedaan werd. We hebben stenen gebruikt, zoveel mogelijk recup ter plaatse of veldstenen die hier in de buurt gevonden zijn", vertelt werfleider Ken Haeck. 

I Jsgrot Loppem 1

IJskelder opgefrist

Ook de ijskelder kreeg een grondige opfrisbeurt. De kelder was vroeger een stockageruimte voor ijsblokken die uit de parkvijver werden gehakt, en in het kasteel werden gebruikt. Tegenwoordig is het een plek waar vleermuizen overwinteren.

"Het ijs werd eigenlijk gezaagd uit het oppervlak van de vijver en werd maandenlang bewaard in de kelder. Beetje bij beetje werden de blokken dan naar het kasteel gebracht in in de ijskast geschoven. Op die manier kon het eten bewaard worden", vertelt Isabelle van Caloen, eigenaar van het kasteeldomein. 

Bij de restauratie voorzag Vlaanderen een subsidie van 87 000 euro, de gemeente Zedelgem betaalt zo’n 100 000 euro.

Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe