Grote werken gestart om uitheemse woekerplanten uit duinen te verwijderen
In de duinen van Koksijde en Nieuwpoort zijn grootschalige werken gestart om uitheemse woekerplanten te verwijderen. Dit gebeurt in het kader van het Life Dunias-project, dat vorig jaar van start ging aan de Oostkust. Het project, met een totale kostprijs van zeven miljoen euro, wordt voor 60 procent gefinancierd door de Europese Unie.
Een grote kraan verwijdert planten zoals mahonie, boksdoorn, Amerikaanse vogelkers en rimpelroos. "Deze uitheemse soorten horen hier niet thuis en bedreigen onze inheemse flora," aldus Reinhardt Strubbe, projectcoördinator van Life Dunias. "We hebben hier zeldzame beschermde soorten zoals het natte duinviooltje, de rugstreeppad en de boomkikker, die onder druk staan door de woekerplanten."
"Deze uitheemse plantensoorten horen hier niet thuis en bedreigen onze inheemse flora."
Herstel van het duinprofiel

Mahonie
Nadat de planten verwijderd zijn, wordt het zand gezeefd om het oorspronkelijke duinprofiel te herstellen. Het gezeefde zand wordt daarna hergebruikt, terwijl de planten worden afgevoerd voor compostering.
"De werken zijn noodzakelijk omdat sommige planten diepe wortelstokken hebben," legt Strubbe uit. "We moeten soms tot een meter diep graven om ervoor te zorgen dat er geen resten achterblijven die opnieuw kunnen uitgroeien."

Tijdelijke stop tijdens broedseizoen
Volgens Natuur en Bos is het verwijderen van de woekerplanten essentieel. "Ongeveer 30 hectare aan woekerplanten bedreigt de Westkust. Op oude luchtfoto's zie je dat de duinen vroeger zandig waren, terwijl ze nu meer en meer dichtgroeien," zegt Strubbe.
De werken worden tijdens het broedseizoen in april stilgelegd en hervat na het toeristisch seizoen. Het Life Dunias-project loopt nog tot eind volgend jaar.
