Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In Oostende is de grootschalige vernieuwing van de woonwijk Westerkwartier voorgesteld, een van de oudste sociale woonwijken in ons land. De sociale huisvesting is ontstaan net na de 2e Wereldoorlog en op dit moment wonen er ruim 20.000 mensen.
De sociale huisvestingsmaatschappij Woonsprong in Oostende staat voor een enorme uitdaging. Er is lang gewerkt aan de plannen om er nieuwe comfortabele woningen uit de grond te stampen. Honderden huizen van meer dan 70 en soms bijna 100 jaar oud zijn aan vernieuwing toe. De te slopen huizen staan al vele jaren leeg.
"Dat zijn uitermate complexe dossiers, niet enkel naar procedures toe. We hebben omgevingsvergunningen en subsidies voor Vlaamse woonmaatschappijen nodig."
Heel wat woonmaatschappijen willen koste wat het kost hun vaak verouderd patrimonium vernieuwen. Niet alleen in Oostende is daaraan nog heel veel werk. Overal in Vlaanderen kampen sociale huisvestingsmaatschappijen met complexe en structurele problemen: te lange wachtlijsten, weinig middelen voor sociale bouw en een gebrek aan ambitie op Vlaams niveau.