Nieuws

Groen-kop­stuk Wou­ter De Vriendt geen kan­di­daat voor ver­kies­ba­re plaats in 2024

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Groen-kopstuk Wouter De Vriendt uit Oostende zal zich bij de komende verkiezingen volgend jaar niet meer kandidaat stellen voor een verkiesbare plaats. Dat laat de huidige fractievoorzitter in de Kamer zelf weten op sociale media.

Wouter De Vriendt is sinds 2007 lied van de Kamer en is, in beurtrol met Ecolo, fractieleider van Ecolo-Groen in het federaal parlement. De Oostendenaar had in mei nog het fiat gekregen van zijn partijgenoten om volgend jaar opnieuw mee te dingen naar een parlementszetel.

"Ik heb de afgelopen jaren met hart en ziel geknokt in de modder van de Wetstraat. Met plezier, zelfs. Maar voor mij is het niet goed om dat té lang te blijven doen."

Wouter De Vriendt - federaal fractieleider Groen in de Kamer

Maar dat zal dus niet gebeuren, zo laat hij weten op sociale media. "Zeventien jaar Kamerlid is lang. Het is tijd om nieuwe horizonten te verkennen", zegt De Vriendt.

Persoonlijke beslissing

De beslissing is hoofdzakelijk een persoonlijke beslissing, luidt het in een mededeling van de partij.

"Ik heb de afgelopen jaren met hart en ziel geknokt in de modder van de Wetstraat. Met plezier, zelfs. Maar voor mij is het niet goed om dat té lang te blijven doen. Het is tijd om mijn engagement op een andere manier in te vullen", voegt de Groen-politicus daaraan toe.

De Vriendt blijft de komende maanden zetelen als fractieleider en steunt de partij en het huidige voorzittersduo bij de aankomende campagne.

"Focus op Oostende"

"Mijn afscheid van de Kamer is geen afscheid van Groen of de politiek", schrijft De Vriendt op Facebook. "Na vele jaren in Brussel kan ik mij nu volledig smijten voor Oostende en haar inwoners." 

De Vriendt is in Oostende voorzitter van de gemeenteraad. "Mijn lokaal engagement voor een groene, sociale stad met veilig verkeer blijft. Ik kijk er naar uit om het beleid van onze bestuursploeg vol vuur te verdedigen."

Fakkel doorgeven

Normaal gezien moeten groene parlementsleden na twee legislaturen de fakkel doorgeven. Dat staat zo in de statuten van de partij. Wel kunnen parlementsleden aan de provinciale ledenvergadering een uitzondering vragen op die rotatieregel. En die uitzondering werd in mei dit jaar toegestaan aan De Vriendt toegestaan.

2023-05-24 00:00:00 - De Vriendt mag van partijgenoten voor nieuw mandaat gaan
Nieuws

De Vriendt mag van partijgenoten voor nieuw mandaat gaan

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga