Nieuws

Green­pea­ce-acti­vis­ten krij­gen geen straf voor bin­nen­drin­gen van Zee­brug­se haven

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Veertien activisten van Greenpeace hebben van de Brugse correctionele rechtbank opschorting van straf gekregen voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. De beklaagden werden opgepakt tijdens een actie aan de gasterminal van Fluxys. Het openbaar ministerie had zes maanden effectieve gevangenisstraf gevorderd.

Een groep activisten van Greenpeace bezette op zaterdag 29 april urenlang de gasterminal van Fluxys in Zeebrugge. Vijf rubberboten voeren het terrein van Fluxys op. De actievoerders klommen vervolgens op de dokken die gebruikt worden om gastankers te laden en lossen. Met de actie vroeg Greenpeace om een stop op alle nieuwe gasinfrastructuur en een Europees plan om tegen 2035 uit gas te stappen.

2023-04-29 00:00:00 - Greenpeace-activisten bezetten terminal van Fluxys in Zeebrugge
Nieuws

Greenpeace-activisten bezetten terminal van Fluxys in Zeebrugge

Zes maanden cel gevorderd

Na afloop van de actie werden veertien activisten opgepakt. Het Brugse parket besliste om hen via snelrecht te vervolgen voor het binnendringen van de haven. Het gaat om vijf Belgen, drie Duitsers, twee Oostenrijkers, twee Nederlanders, een Fransman en een Brit. Op 4 oktober vorderde het openbaar ministerie voor alle beklaagden zes maanden cel. "Dat ligt in de lijn van de vorderingen in andere dergelijke dossiers", verwees procureur Frank Demeester naar de vele transmigranten die de haven binnendrongen.

Vonnis Greenpeace Zeebrugge

"We zien het als een overwinning"

“We zijn opgelucht voor de activisten. Dat zij de rechtbank verlaten met een blanco strafblad zien we als een overwinning”, zegt Vanessa van Donselaar, campagnedirecteur bij Greenpeace België. “Maar het feit dat ze wel schuldig werden bevonden, zet het recht op vrije meningsuiting en het recht op protest onder druk. Deze veroordeling kan de drempel voor activisten verhogen, terwijl acties van burgerlijke ongehoorzaamheid net nu, in het midden van de klimaat- en biodiversiteitscrisis, erg nodig zijn.”

Vonnis Greenpeace Zeebrugge
Celien Tanghe
Belga