Nieuws

Green Deal Duur­za­me Zorg: ook de zorg­sec­tor helpt de kli­maat­uit­da­gin­gen aanpakken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag zijn meer dan 150 verschillende zorginstellingen en organisaties aanwezig in AZ Groeninge Kortrijk voor de Green Deal Duurzame Zorg. De belangrijkste doelstelling van dit engagement is om de zorgsector duurzamer te maken. Onder meer minister Hilde Crevits is aanwezig.

In de Green Deal Duurzame Zorg staan afspraken om de zorgsector duurzamer te maken. Meer dan 100 verschillende instanties voor zorg en welzijn nemen daarom deel aan het initiatief en ondertekenden vandaag de 13de Green Deal Duurzame Zorg in het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge. 

Uitstoot broeikasgassen verlagen

Een belangrijk onderdeel van het klimaat- en gezondheidsbeleid van de Vlaamse Regering is de Green Deal Duurzame Zorg. Met deze Green Deal kan ook de zorgsector zijn steentje bijdragen om de klimaatuitdagingen aan te pakken. Dat vertelt Minister van Volksgezondheid en Welzijn Hilde Crevits.

Daarnaast draagt de zorgsector voor zo’n vijf procent bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Deze verlagen is ook één van de speerpunten van de Green Deal Duurzame Zorg. Verschillende initiatieven zoals energievriendelijke infrastructuur, een systeem voor slim afvalbeheer en het vermijden van voedselverspilling binnen het ziekenhuis moeten dit mogelijk maken.

Uniek platform en netwerk

De Green Deal biedt volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir een uniek platform en netwerk voor organisaties. De bedoeling is om ze op die manier weerbaarder en sterker te maken tegen de maatschappelijke en ecologische uitdagingen die de welzijns -en zorgsector te wachten staat;

Een andere belangrijke doelstelling is om de zorgsector zuiniger te laten omgaan met materialen om zo minder afval te produceren. De focus ligt daarom op vier thema’s: ‘Natuur en gezondheid’, ‘Klimaat en infrastructuur’, ‘Materialen en afval’ en ‘Geneesmiddelen in water’, met onder elk thema doelstellingen en een menukaart aan acties om hieraan bij te dragen.

De Green Deal Duurzame Zorg loopt nog tot eind 2026.

De redactie