Organisatoren heffen blokkades in haven van Zeebrugge (voorlopig) op, “indien nodig keren we terug”
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De landbouwers heffen de blokkade in de haven van Zeebrugge (voorlopig) op. Dat bevestigt gouverneur Carl Decaluwé aan onze redactie. Vanmorgen is hij langs geweest bij de boeren die met hun tractoren het havengebied in Zeebrugge blokkeren. Er komt extra politie om vrachtwagens weg te leiden. De organisatoren vragen ook aan andere landbouwers om rechtsomkeer te maken.
De voorzitters van de Boerenbond en de Groene Kring zijn vrijdag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers in Zeebrugge over wat er op Vlaams niveau is overlegd. Daarom hebben de initiatiefnemers besloten hun actie in Zeebrugge stil te leggen. Intussen roepen zij in groepen op WhatsApp op om de blokkades op te heffen. De organisatoren vragen naderende colonnes dan ook om rechtsomkeer te maken.
Volgens de gouverneur is het afwachten of alle actievoerders ter plaatse dat plan zullen volgen. Er komt extra politie om de vrachtwagens te begeleiden. Landbouwers aan de Môle ruimen hun boeltje na 72 uur op. "Maar als het nodig is, keren we terug." Er is ook sprake om nu op andere plaatsen door te gaan met actievoeren. Intussen zijn de eerste vrachtwagens de haven kunnen binnenrijden.
Wat ging hieraan vooraf?
"Het is al drie jaar dat we vragen dat er geluisterd zou worden naar ons en dat is nog niet gebeurd. Nu willen we eens duidelijk een signaal geven", zegt een van de landbouwers aan gouverneur Decaluwé. Hij luistert naar de grieven van de boeren aan de Môle, op het kruispunt van de Baron De Maerelaan en de Kustlaan in Zeebrugge.
Maar Decaluwé wil vooral een versoepeling van hun actie om de vrachtwagenchauffeurs die er al dagen staan, opnieuw door te laten. "Ik denk dat er ook vanuit Brussel een signaal moet komen op één of andere manier om die mensen te overtuigen om het inderdaad dragelijker te maken. En vanmiddag gaan we samenzitten over wat we kunnen doen naar de haven van Zeebrugge toe op basis van het signaal dat er komt."
Ook werkloze dokwerkers steunen de boeren
In het havengebied staan zo'n 2000 vrachtwagens vast. Gisteren kondigde de gouverneur het provinciaal rampenplan af zodat de hulpverlening op ruimere schaal gebeurt. Door de blokkade zijn ook de meeste dokwerkers intussen werkloos. Ze komen bij de boeren staan. "Om hen te steunen, die mensen moeten ook hun geld verdienen. We moeten geen vlees hebben van het buitenland, maar vlees van hier", zegt dokwerker Yannick Kellner.
De vierde protestdag lijkt nu wellicht de laatste,. Hoewel er eerst nog versterking zou komen vanuit het binnenland, zou de economische blokkade opgeheven worden. Zo zouden vrachtwagenchauffeurs opnieuw doorkunnen. De landbouwers vragen ook aan hun collega's om niet meer naar de haven af te zakken. Het is niet duidelijk of dit ook betekent dat de acties stoppen.
Door het provinciaal rampenplan springt ook de Civiele Bescherming uit Brasschaat bij. Onder meer vanaf afrit A11 naar Lissewege. Met een signalisatiewagen om ongevallen te voorkomen.
Warme maaltijd
Intussen maakt het Rode Kruis zich klaar om de gestrande vrachtwagenchauffeurs te bedelen, want sommigen zitten al dagen zonder eten. Vanmiddag krijgen ze soep, vanavond een warme maaltijd. Gisteren deelden ze vooral water en snacks uit. Er komen ook toiletten langs de weg.
Omdat de wegen naar Zeebrugge vastlopen met vrachtwagens, worden sommige omgeleid naar de parking van de luchthaven van Oostende.