Nieuws

Geluids­over­last wegen stoort 18.000 West-Vlamingen

Geopuntgeluidsoverlast E40beernem

Geluidsoverlast langs drukke wegen heeft een impact op 18.000 West-Vlamingen. De helft daarvan slaapt ook slechter door het lawaai. Vlaams parlementslid Brecht Warnez eist meer middelen om geluidsschermen te plaatsen.

Eerder gaf de Vlaamse regering al eens 15 miljoen euro uit aan infrastructuur om geluidshinder aan te pakken. Onder meer in Brugge, Harelbeke, Waregem en Kortrijk verschenen er de laatste jaren geluidsschermen. Het budget van Openbare werken voor onze provincie blijkt nu op. Langs de E40 in Beernem is er nochtans nood aan geluidsmuren. 

"Geld gaat niet naar West-Vlaanderen"

"Er is een nieuwe geluidskaart gemaakt die heel duidelijk toont dat bijna 18.000 West-Vlamingen hinder ervaren die te sterk is en dat kunnen we gewoon niet aanvaarden", aldus cd&v-volksvertegenwoordiger Brecht Warnez. "Ik verwacht van de minister bijkomende acties en plannen om hier in West-Vlaanderen nieuwe geluidsschermen te plaatsen, maar die zijn er niet. We zien dat het geld naar Antwerpen gaat en niet naar West-Vlaanderen en dat pik ik niet", stelt de schepen in Wingene.

Decennia snelweg zonder geluidsschermen

De drukke snelweg E40 doorkruist de gemeente Beernem en bezorgt een deel van haar inwoners kopzorgen. "Ik denk dat we hier een gebied hebben van 2000 à 3000 bewoners die last hebben van het lawaai van de E40, verduidelijkt burgemeester Jos Sypré (cd&v). Bijna honderd jaar geleden startte in Beernem de aanleg van de West-Vlaamse snelweg die doorloopt tot Istanboel. "We zijn de toegangspoort tot West-Vlaanderen, maar toch is er nog altijd geen visie of zich op een geluidsscherm", hekelt Sypré.

Rode wegen

Brecht Warnez zal in het Vlaams Parlement bij minister Lydia Peeters aandringen om werk te maken van de bezorgdheden. Op geopunt.be, een site van de Vlaamse overheid, toont een nieuwe kaart de rode wegen en de plekken die geluidsnormen overschrijden. Die resultaten komen uit een akoestische studie.

Stefaan Kerger
Robbe Wets