Nieuws

Impact van Euro­pe­se sanc­ties op Rus­si­sche gas­toe­voer Zee­brug­ge kan mee­val­len’ (Haven)

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een nieuw pakket Europese sancties tegen Rusland treft mogelijk de haven van Zeebrugge. Er zit namelijk ook een knip op de invoer van Russisch gas bij. De lidstaten moeten de afgesproken sancties wel nog apart goedkeuren. Bij de haven zijn ze nog niet zo ongerust. De impact op de gastoever in Zeebrugge zou zelfs nog kunnen meevallen. Dat zegt ondervoorzitter Dirk De fauw. Hij reageert vanuit Noorwegen, waar hij samen zat met de top van gasnetbeheerder Fluxys.

De 27 EU-ambassadeurs zetten voor het eerst het licht op groen om met nieuwe sancties Russische gasleveringen in Zeebrugge aan banden te leggen.

Vooral het pakket Russisch LNG-gas dat doorverkocht wordt zou binnenkort verboden zijn.

Haven-ondervoorzitter Dirk De fauw reageert telefonisch vanuit Noorwegen aan onze redactie:

"Dat kan inderdaad. Ik ben hier in Noorwegen, samen met de mensen van Fluxys. Zij stellen duidelijk dat we eerst de teksten moeten analyseren. Op het eerste gezicht zou het wel kunnen meevallen. Het zou gaan om een verbod op het doorvoeren van Russisch gas. Dit wil zeggen, gas dat in Zeebrugge toekomt en in een pijpleiding gaat, daarrond is er geen probleem. Alleen wat op een ander schip geladen wordt en doorgevoerd wordt naar andere landen of continenten kan een probleem vormen."

"Op het eerste gezicht zou het wel kunnen meevallen."

Havenondervoorzitter Dirk De fauw over impact van Europese sancties
2021-01-26 00:00:00 - Nog geen beslissing over internering voor moordpoging op Dirk De fauw

Gevolgen sancties nog niet duidelijk

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne heeft Fluxys de aanvoer fors bijgestuurd. Er komt nu meer schaliegas uit de VS en aardgas uit Qatar bijvoorbeeld. Het is ook te vroeg om de gevolgen precies in te schatten.

"Het moet door de lidstaten nog goedgekeurd worden", zegt Dirk De fauw. "Weinig lidstaten gaan ervan afwijken. Ook ons land zal dit goedkeuren. Er zijn gesprekken ook tussen Fluxys en de Belgische regering om te kijken wat de gevolgen zijn voor Fluxys."

De behandelaar van vloeibaar aardgas in Zeebrugge wist dat de sancties op til waren. Zeebrugge is al 25 jaar één van de grootste gashubs ter wereld. Er komt elk uur ongeveer 80 gigawattuur aan gasenergie binnen en dat is het equivalent van zo'n 80 nucleaire centrales.

Stefaan Kerger
Andy Debo