Nieuws

Frau­de bij magi­stra­tenexa­men: Twee afde­lings­pro­cu­reurs in beroep tegen schorsing

2017-10-17 00:00:00 - Vier jaar met uitstel voor aanranding dochtertje van vriendin

Twee West-Vlaamse afdelingsprocureurs die geschorst werden naar aanleiding van het gesjoemel bij het magistratenexamen, zijn in beroep gegaan tegen die schorsing en dat beroep is intussen behandeld door de tuchtrechtbank in hoger beroep in Brussel. Dat meldt Het Nieuwsblad. 

De Hoge Raad voor de Justitie communiceerde op 3 maart over mogelijk gesjoemel bij het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage. Een deelnemer zou informatie over het examen strafrecht gekregen hebben van C.B., lid van de Hoge Raad voor de Justitie en van het Gentse parket-generaal.

Schorsing

Naar aanleiding van de melding van de Hoge Raad voor de Justitie opende procureur des Konings Filiep Jodts op 7 maart een tuchtonderzoek. In dat kader werd beslist om twee afdelingsprocureurs voor drie maanden te schorsen. Het gaat om de Brugse afdelingsprocureur Y.S., wiens zoon de informatie zou gekregen hebben, en de Ieperse afdelingsprocureur J.L., wiens dochter aan hetzelfde examen deelnam. Ook van haar wordt vermoed dat ze de bewuste informatie doorgespeeld kreeg.

Beroep

Beide afdelingsprocureurs gingen echter in beroep tegen die schorsing, en dat beroep is woensdag behandeld door de tuchtrechtbank in hoger beroep in Brussel. Een uitspraak wordt op 16 april verwacht.

Naast J.L. en Y.S. werd ook E.W. geschorst, rechter in de Ieperse afdeling van de West-Vlaamse rechtbank van eerste aanleg en partner van Y.S., en C.B. zelf. Die laatste zou niet in beroep gegaan zijn tegen die schorsing.

Intussen loopt naar de fraude bij het magistratenexamen ook een strafrechtelijk onderzoek. Daarin heeft het Brusselse parket-generaal een raadsheer-onderzoeksrechter gevorderd, die het onderzoek zal voeren.

Belga
Celien Tanghe