Nieuws

Frans­man aan­ge­hou­den voor fiets­dief­stal­len aan de Westkust

2022-09-09 00:00:00 - Fransman aangehouden voor fietsdiefstallen aan de Westkust

De Veurnse onderzoeksrechter heeft een 22-jarige Fransman aangehouden op verdenking van minstens veertien fietsdiefstallen. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne. De diefstallen werden gepleegd door minderjarige handlangers, die met de fietsen de Franse grens moesten oversteken.

De politiezone Westkust kreeg afgelopen zomer te maken met een reeks fietsdiefstallen in De Panne en Koksijde. De daders viseerden daarbij duurdere mountainbikes en elektrische fietsen. Dankzij grondig speurwerk kon een dievenbende in kaart gebracht worden.

Handlangers

Uit het onderzoek kwam een 22-jarige Fransman uit de streek van Duinkerke als spilfiguur naar voren. De hoofdverdachte zou gefungeerd hebben als opdrachtgever en maakte gebruik van een opmerkelijke modus operandi. Vooral minderjarige handlangers werden door hem naar België gebracht.

Zijn kompanen moesten niet alleen de fietsen stelen, maar ook met de buit terugfietsen naar Frankrijk. Net over de Franse grens werden de gestolen fietsen opgehaald door de spilfiguur. Zijn handlangers kregen een klein geldbedrag voor hun aandeel.

Gevangenis of niet

In totaal konden al veertien fietsdiefstallen met dezelfde werkwijze aan de daders gelinkt worden. De Veurnse afdeling van het parket West-Vlaanderen vorderde een gerechtelijk onderzoek en vroeg om de uitlevering van de jonge Fransman. Op 26 augustus werd hij in Duinkerke gearresteerd.

Donderdag werd de verdachte door Frankrijk overgeleverd aan de Belgische autoriteiten. Na verhoor door de politiezone Westkust werd hij vrijdagnamiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die besliste om hem aan te houden. De raadkamer zal dinsdag oordelen of hij al dan niet langer in de gevangenis moet blijven.

Belga
Redactie