Nieuws

Focus en WTV in het spoor van Vlaam­se stu­den­ten in Chi­na: Soms een ech­te cultuurshock’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In onze reeks over China gaan we vandaag op bezoek bij enkele West-Vlaamse studenten van hogeschool Howest in Brugge, die samenwerkt met een universiteit in de miljoenenstad Hangzhou. De studenten volgen er les, en lopen ook stage bij bedrijven daar. 

Op dit moment zitten een zestal studenten van de Brugse Howest-campus in Hangzhou. Ze zitten allemaal in de derde bachelor bedrijfsmanagement, richting Chinese Business Studies. “De opleiding zit heel praktisch in elkaar. Het draait vooral om het overbrengen van Chinese producten naar Europa of omgekeerd. Export, douane, marketing… Het komt allemaal aan bod”, vertelt Philip Vanhaelemeersch van Howest Brugge.

Cultuurshock

De studenten zijn er nog maar een paar weken, en zijn dus alles nog volop aan het ontdekken. En dat leidt vooral bij studenten zonder Chinese achtergrond al eens tot een cultuurshock.

“Zonder gsm ben je eigenlijk niets in China. ’t Is allemaal met QR-codes en apps. Met de fiets rijden, een taxi nemen, de metro: alles werkt via de gsm.”

Karen Van Wulpen, student in China

De studenten zullen zo’n 8 maanden lang les volgen en stage lopen bij bedrijven in Hangzhou. En dat doen ze met een duidelijke ambitie. “Ik zou later graag bedrijven willen helpen die handel drijven met China. Of Chinese bedrijven die handel willen drijven met Europa of Amerika”, vertelt Ennio Colombo Giardinelli uit Veurne.

Foto 1 china onderwijs

Samenwerking vernieuwen

Tijdens de missie met gouverneur Decaluwé vernieuwt Howest meteen ook de samenwerking in China om zo verder docenten en studenten uit te wisselen, en om stageplaatsen te vinden. Ook hogeschool VIVES tekent een nieuw akkoord met de universiteit waar Jack Ma ooit studeerde, de topman van Ali Baba. En de UGent Campus Kortrijk doet dat met de Water Treatment Company, allemaal in Hangzhou.

China
Nieuws

Focus en WTV op bezoek bij West-Vlaamse bedrijven in China

Davy Vercamer
Celien Tanghe