Nieuws

In Kort­rijk opent het Fiets­kot, een per­ma­nent bewaak­te fietsenstalling

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In het centrum van Kortrijk is het Fietskot geopend. Een nieuwe, bewaakte fietsenstalling om je fiets op een veilige manier achter te laten. En dat is belangrijk, want in de stad worden veel fietsen gestolen. In het Fietskot is er plaats voor een 100-tal fietsen. Het grootste deel is gratis, het andere is voor abonnees.

Nooit eerder waren er zoveel fietsers in Kortrijk, blijkt uit cijfers van de stad. Maar helaas worden er ook veel fietsen gestolen. Vorig jaar nog bijna 800. Het nieuwe Fietskot moet helpen om je fiets met een gerust hart achter te laten.

Fietskot1
Fietskot2
Fietskot3
Fietskot4

Axel Weydts, schepen van mobiliteit Kortrijk: "Fietsdiefstallen nemen toe, dat neemt ook toe naarmate er meer gefietst wordt in de stad. Maar vooral ook, fietsen worden duurder en duurder. Mensen kopen veel vaker elektrische fietsen en dan is het belangrijk dat die fietsen op een veilige manier kan achtergelaten worden in onze stad. We hebben al heel wat parkeergarages voor auto’s die veilig zijn. We hebben onlangs nog ‘parking station’ geopend, dan is het ook maar normaal dat je een veilige plek voorziet voor de vele fietsers die onze stad kent."

"Het is maar normaal dat je een veilige plek voorziet voor de vele fietsers die onze stad kent."

Axel Weydts

In het Fietskot is er permanente camerabewaking, er zijn lockers om spullen in op te bergen en om je batterij op te laden. Je kan je fiets ook herstellen, en in een automaat kan je reserve-onderdelen kopen. In het Fietskot is er plaats voor een 100-tal fietsen. "We hebben een gedeelte dat gratis is en toegankelijk voor iedereen van 6u ’s morgens tot 2u ’s nachts. Maar we hebben ook een gedeelte dat specifiek voorzien is voor abonnees. Dat zijn mensen die zeker willen zijn van hun plekje, en die ook nog eens achter een gesloten deur die toegankelijk is met een persoonlijke badge hun fiets kunnen stallen. Dat is heel goedkoop ook. 60 euro voor een volledig jaar. En er is alleszins interesse want we hebben al 15 abonnees die hebben ingetekend op die dienstverlening."

Davy Vercamer
Ben Storme