Nieuws

Extra plaats voor onder­ne­mers met uit­brei­ding bedrij­ven­ter­rein Tielt Noord: Focus op duurzaamheid”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag zijn de werken gestart voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Tielt Noord. Dat wordt binnenkort 38 hectare groter. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog”, zegt Geert Sanders van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI).

Langs de N37 in Tielt ontwikkelt WVI in samenwerking met de stad extra ruimte om te ondernemen. Het dossier sleept al een tijdje aan, door zorgen over onder andere de mobiliteit in de regio. 

Ter hoogte van de in- en uitgang van het bedrijventerrein langs de Ruiseleedsesteenweg komt een nieuw en veiliger kruispunt, met verkeerslichten en een afslaande strook. "Ook in het bedrijventerrein en langs de Kanagemstraat wordt een vrijliggend fietspad aangelegd. Bovendien realiseren we op het bedrijventerrein ook een vrachtwagenparking", zegt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze.

Tielt Noord STRAKS

Er komt 38 hectare bedrijventerrein bij (aangeduid in rood).

PFAS-vervuiling

Het terrein bleek ook vervuild met PFAS. Ze gaan de grond afvoeren, vooraleer er nieuwe bedrijven op te bouwen. "Daardoor gaat een stuk van de verkoopprijs van het bedrijventerrein verhoogd worden. Dat gaat over honderdduizenden euro's die moeten betaald worden om die PFAS volledig af te voeren, zegt Geert Sanders, algemeen directeur van de WVI.

Waterbufferbekkens, 720 bomen en zonnepanelen

Er is ook aandacht voor duurzaamheid. Zo komen er vier waterbufferbekkens, 720 bomen en een stuk straat van 100 meter in gerecycleerd beton. Bovendien moet elk bedrijf verplicht zonnepanelen leggen. Al honderd bedrijven tonen interesse om zich te vestigen op het uitgebreide bedrijventerrein.

Op vraag van de stad is een stuk voorbehouden voor grondverwerkende bedrijven. "In het kader van trillingen, staf en lawaaihinder, houden we alles goed in de gaten om ervoor te zorgen dat het niet storend is voor omliggende bedrijven", zegt de burgemeester.

De aanleg van de wegen voor de uitbreiding van Tielt Noord is vanmorgen begonnen en duurt tot eind volgend jaar. Daarna kunnen de eerste bedrijven beginnen bouwen.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.