Nieuws

Extra patrouil­le­schip om Noord­zee te bewaken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De marinebasis in Zeebrugge krijgt er een schip bij. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) star later dit jaar de procedure op om een derde patrouilleschip voor de zeemacht aan te kopen. Dat laat kamerlid Jasper Pillen uit Brugge (Open VLD) weten op Twitter.

Volgens Jasper Pillen is een extra patrouilleschip nodig, om de Noordzee beter te kunnen bewaken. Hij pleit al langer voor meer bewaking via een extra schip.

Extra patrouilleschip voor @TheBelgianNavy.

Lang voor gepleit door mij, vandaag bevestiging door @DedonderLudivin. De aankoopprocedure zal later dit jaar starten. @BelgiumDefence

— Jasper Pillen (@JasperPillen) March 21, 2023

De marine van Zeebrugge heeft momenteel twee patrouilleschepen, zowel voor Belgische als Nederlandse wateren. De castor vaart sinds 2014, de Pollux kwam een jaar later.

Beide schepen wisselen elkaar af en monitoren militaire niet-NAVO-schepen, maar controleren ook het milieu- en de visserij op zee.

Russische schepen

Ook spelen de schepen een belangrijke rol in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. In september vorig jaar heeft het patrouilleschip Castor drie Russische schepen geschaduwd, die een doortocht voerden. 

Jasper Pillen verwijst ook naar de recente ontdekking van een Russisch spionageschip.

Tijdens een schaduwopdracht geeft het patrouilleschip alle relevante informatie door aan het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK), dat zich bevindt in de Marinebasis van Zeebrugge.

Transmigranten

Zeker nu er nog meer windmolens op zee komen en een energie-eiland, blijft het volgens hem belangrijk om de Noordzee extra te beveiligen.

Ook als transmigranten de oversteek wagen, is het aan de patrouilleschepen om ze op te merken. Toch is het aantal sterk gedaald. Tussen 2018 en juni 2021 moesten nog 14 pogingen worden verijdeld. Voor de periode oktober 2021-2022 werden slechts twee pogingen vastgesteld.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere