Nieuws

Extra check in Ven­ti­lus-dos­sier klaar tegen 4 november

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het extra onderzoek in het Ventilus-dossier van de Duitse professor moet klaar zijn tegen 4 november. Dat zei minister van Energie Zuhal Demir in het Vlaams Parlement. Volgens de N-VA-minister willen de betrokken burgemeesters de conclusie van de professor aanvaarden.

De Ventilus-lijn is nodig om de elektriciteit van windparken op zee aan land te brengen. De Vlaamse regering onderzoekt al jaren of die hoogspanningslijn best ondergronds of bovengronds komt.

Uit het rapport van intendant Guy Vloebergh bleek eerder dat het zo goed als onmogelijk en zeer duur is om dat ondergronds en op gelijkstroom te doen. Maar op vraag van verschillende actiegroepen en van de West-Vlaamse burgemeesters heeft de Vlaamse regering ingestemd met een extra onderzoek naar die piste, al spreekt de Vlaamse regering zelf eerder van een 'dubbelcheck'.

"Final check"

Op voorstel van de burgemeesters is de Duitse professor Dirk Westerman aangesteld. Hij is professor aan de Technische Universiteit van Ilmenau en staat bekend als specialist in ondergrondse hoogspanningslijnen in gelijkstroom. 

Volgens minister Demir is het de bedoeling dat professor Westerman tegen 4 november klaar is met zijn 'dubbelcheck' of 'final check' zoals Demir zelf zegt.

"Kennis niet in twijfel trekken"

Volgens de N-VA-minister hebben alle betrokken burgemeesters "zich geëngageerd om de uitkomst van die extra check te aanvaarden". "Als we dat niet doen, wordt het ook gevaarlijk. Het is belangrijk dat we de kennis van professoren en wetenschappers niet in twijfel gaan trekken", zegt Demir.

Volgens Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout is het belangrijk dat niet alleen de burgemeesters zich neerleggen bij de conclusies van de Duitse prof, maar dat ook "de partners binnen de regering, en met name CD&V, dat doen".

Beslissing al gemaakt?

CD&V-parlementslid en West-Vlaams burgemeester Bart Dochy laat daarover toch wat twijfel bestaan. "Ik ga ervan uit dat er door professor Westerman op een eerlijke en transparante manier gewerkt wordt", zegt Dochy wel. Maar volgens hem kan het extra onderzoek "enkel geloofwaardig zijn als de burger- en ondernemersplatformen betrokken worden". "Als er geen geloofwaardig resultaat uit de bus komt, zal Ventilus zich blootstellen aan procedures", waarschuwt de CD&V'er.

Dochy stoort zich ook aan de indruk dat knoop al zou doorgehakt zijn en dat een ondergrondse oplossing onmogelijk zou zijn. "Ik hoop en ik vind dat we allemaal moeten hopen dat een ondergrondse gelijkstroomverbinding als alternatief voor de bovengrondse verbinding zal kunnen."

Lees ook:

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga