Nieuws

Expo brengt schil­der Emi­le Claus weer tot leven in Sint-Eloois-Vijve

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Hoe breng je een 19de-eeuwse schilder en één van zijn topwerken weer tot leven? Daar zijn ze in Sint-Eloois-Vijve, bij Waregem, in elk geval in geslaagd. Emile Claus schilderde in 1882 Het Hanengevecht, een monumentaal werk dat toen voor zijn internationale doorbraak zorgde. Via authentieke decors en technologische snufjes in de kerk komt dit meesterwerk weer volop tot leven.

De bezoeker krijgt in Sint-Eloois-Vijve een tiental decors te zien. Met een tablet tovert hij daar personages in, die allemaal op het topschilderij van Claus staan, Het Hanengevecht.

"Wij zorgen ervoor dat de dertig figuren die op het schilderij zichtbaar zijn, dat we een deel van hen virtueel tot leven wekken," zegt schepen Pietro Iacopucci. "Dankzij tablets kunt u de virtuele figuren tot u horen en zien spreken voor het overige in een reëel decor."

Expo claus 2

Het echte schilderij krijg je ook te zien, een kostbaar werk, eigendom van de familie Bourlon, netjes beschermd in een vitrinekast met speciale klimaatregeling. Je ziet dertig personages, allemaal Waregemnaars uit de 19de eeuw.

Expo claus 1

Later trok Emile Claus meer de kaart van het impressionisme en het luminisme. Wie oog in oog wil staan met Claus en zijn topschilderij, de belevingsexpo loopt tot 22 september in de kerk van Sint-Eloois-Vijve.

Ben Storme