Nieuws

EVP komt samen in Ize­gem: Euro­pa moet drin­gend het ver­trou­wen win­nen van de landbouwers”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Europa moet dringend weer het vertrouwen winnen van de landbouwers. En hen zicht geven op een toekomst. Dat is gezegd op een conferentie van de Europese Volkspartij, de Europese fractie van christendemocratische partijen in Izegem. 

Europa is kop van jut voor de boeren door de strenge milieunormen en stijgende kosten. Maandag plannen ze trouwens weer acties in Brussel.

Bierkasteel

De EVP kwam niet samen in Brussel maar in het Bierkasteel in Izegem. Landbouwspecialisten uit Vlaanderen komen samen met politici van de Europese Volkspartij. Tom Vandekendelaere, Europees parlementslid (CD&V-EVP): "Er zijn Europese verkiezingen op 9 juni en meteen nadien wordt er eigenlijk geschreven aan een nieuwe versie van het gemeenschappelijke landbouwbeleid. Met alles wat nu gebeurd is de afgelopen weken, wil ik nu het ijzer smeden terwijl het heet is. Die mensen samenbrengen. Die Europeanen hier doen beseffen hoe specifiek de landbouw hier in Vlaanderen is. En hen die lessen laten meenemen voor dat nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid dat zal volgen."

Grote uitdagingen

De landbouw staat voor grote uitdagingen: klimaatverandering, duurzaamheid, strenge milieunormen. Te veel regels, vinden de boeren, en te weinig zekerheid voor de toekomst. Lies Sampers, Strafste Boerin van Vlaanderen: "Je mag ons alle soorten regels opleggen, alle soorten wetten verzinnen maar het moet nog haalbaar blijven voor de landbouwers. Hier in West-Vlaanderen zijn we heel sterk bezig, samen met Inagro. We verduurzamen en vergroenen heel sterk maar het moet haalbaar zijn voor de landbouwer."

Acties niet uitgesloten

De Europese politici beloven de problemen te bekijken, samen met de landbouw. Het protest is intussen wat geluwd maar voor maandag is er een nieuwe actie in Brussel. Hendrik Vandamme, ABS: "Als de problemen blijven aanhouden, dan ben ik ervan overtuigd dat er opnieuw overal in Vlaanderen en ook in West-Vlaanderen spontane acties zullen ontstaan. Zeker in aanloop naar de verkiezingen is het laatste woord nog niet gezegd, ook niet op het terrein."

"Je mag ons alle soorten regels opleggen, alle soorten wetten verzinnen maar het moet nog haalbaar blijven voor de landbouwers."

Lies Sampers, Strafste Boerin van Vlaanderen
Farmers1
Farmers2
De redactie