Nieuws

Euro­par­le­ments­lid Vaut­mans zit met jon­ge boe­ren rond de tafel in Staden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een delegatie jonge boeren wordt rond deze tijd ontvangen door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. in Staden zaten landbouwers en politici vanmiddag al samen. Burgemeester Francesco Vanderjeugd van Open VLD nodigde partijgenote Hilde Vautmans uit. Ze is schepen in Sint-Truiden en Europarlementslid.

Europarlementslid Vautmans gaat in heel Vlaanderen met landbouwers praten en maakte op basis daarvan een tienpuntenplan op. Dat legt ze voor aan de landbouwers in Staden, waarna ze hun suggesties kunnen formuleren. 

"Europa wil nu ook afkomen met een wasbeschermingsregister. Dat wordt al allemaal bijgehouden. Dat is allemaal extra administratie. Je zou een secretaresse moeten hebben, maar dat gaat niet hé", zegt Astrid Deneire, boerendochter & consulent Groene Kring. 

Kantelpunt

Vautmans weet trouwens goed waarover ze praat. Haar opa had koeien en haar vader was veehandelaar. Ze maakt zich zorgen over de toekomst van de boeren en de verhalen in Staden bevestigen dat alleen maar. Volgens haar is dit een kantelpunt en vindt dat er heel wat zaken anders en beter kunnen. 

"Hoe Europa nu werkt, dat moet veranderen. Weg van de unanimiteit maar ook naar het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moeten we kijken. Wat is nog haalbaar? Welke dingen moeten daar uit ? Ik ben heel erg kritisch voor Europa", klinkt het bij Vautmans. 

Overleg landbouwers
Nathalie Dewulf
Celien Tanghe