Europa legt nieuwe visquota vast: meer tong, pladijs en tarbot, minder kabeljauw en tongschar
De Europese ministers van Visserij hebben dinsdagnacht een akkoord bereikt over de vangstmogelijkheden voor 2025. De quota voor tong - belangrijk voor de Vlaamse vissers - stijgen in de Noordzee met 169 procent, maar dalen in andere gebieden.
Het vastleggen van de vangstquota door de ministers van de 27 EU-lidstaten gebeurt elk jaar in december. Ook nu weer hadden Crevits en haar collega's twee dagen nodig om tot een akkoord te komen. Ze werkten op basis van een voorstel van de Europese Commissie, die zelf verschillende wetenschappelijke adviezen in acht nam.

© Facebook Hilde Crevits
+169% tong
Voor de Vlaamse visserijsector zijn de vangstmogelijkheden voor tong zeer belangrijk. Die zijn goed voor bijna de helft van haar waardecreatie, stipt minister Crevits aan. Opvallend is dan ook de grote stijging van de vangstmogelijkheden voor tong in de Noordzee in 2025. "Het wetenschappelijk advies voor tong laat in de Noordzee een grote stijging van +169% toe. Vlaamse vissers zullen volgend jaar concreet 454 ton meer tong kunnen vangen", zegt Crevits.
In de Ierse Zee, waar Vlaamse vissers eveneens actief zijn, blijft het tongquotum op ongeveer hetzelfde niveau. In het Bristolkanaal dalen de vangstmogelijkheden voor tong daarentegen met 9,7 procent, in het Westelijk Engels Kanaal met 5 procent en in het Oostelijk Engels Kanaal met 18 procent.

© Belga
Grote schommeling in adviezen
De stijging voor tong in de Noordzee is op z'n minst opvallend te noemen, want vorig jaar daalde het tongquotum nog met zo'n 60%. Toch moeten we de stijging voor 2025 met een korreltje zout nemen.
“Vergeleken met twee jaar geleden ligt het tongquotum dit jaar ongeveer 50% lager. De gevoelige stijging van het Noordzee tongquotum voor 2025 is een correctie van die onterechte daling in 2024”, zegt Geert De Groote, reder van de Z.98 Windroos en voorzitter van de Rederscentrale. "Bovendien is de stijging in een gebied waar het momenteel het moeilijkst is om rendabel te vissen, terwijl op onze rendabele visgronden de quota er onterecht verder op achteruitgaan."
"De gevoelige stijging van het Noordzee tongquotum voor 2025 is een correctie van die onterechte daling in 2024.”
Dergelijke grote schommelingen bedreigen echter de economische stabiliteit van de Vlaamse visserijsector. Dat beaamt ook de Vlaamse rederscentrale. "De grote stijging van tong Noordzee voor volgend jaar, na een grote daling dit jaar, toont aan dat onwerkbare grote schommelingen vermeden kunnen worden, als het wetenschappelijk advies sneller wordt opgevolgd", klinkt het.
Minister Crevits pleit er dan ook "met aandrang" voor om bij de herziening van het gemeenschappelijk visserijbeleid grote schommelingen in de wetenschappelijke adviezen aan te pakken. Ze wil ook kwalitatief betere adviezen door gebruik te maken van meer en van recentere gegevens over de visbestanden en de vangsten.
Dit zijn de nieuwe visquota voor de Noordzee:
- Tong: +169%
- Zeeduivel: +156%
- Wijting: +38%
- Griet: +20%
- Tarbot: +18%
- Pladijs: +11%
- Rog: -3%
- Kabeljauw: -21%
- Tongschar: -30%

Archief © Belga