Nieuws

Ere-bur­ge­mees­ter Phi­lip­pe van Pot­tels­berg­he de la Pot­te­rie (95) overleden

Philippe van pottelsberghe de la potterie

Ere-burgemeester van Sint-Joris Beernem, Philippe van Pottelsberghe de la Potterie (95), is afgelopen dinsdag overleden. Als laatste burgemeester van Sint-Joris drukte hij zijn stempel op het kanaaldorp.

Philippe van Pottelsberghe de la Potterie was de laatste burgemeester van Sint-Joris voor de fusie met Beernem in 1977. Hij is geboren in Lovendegem op 3 augustus 1928 en trouwde in 1952 met Jacqueline de Lanier, die in 2015 stierf. Samen woonden ze in het kasteel de Lanier in Sint-Joris en kregen ze zeven kinderen.

Politieke carrière

Van Pottelsberghe de la Potterie begon in 1959 als schepen van Sint-Joris. Hij was achttien jaar burgemeester van Sint-Joris. Als burgemeester drukte hij een duidelijke stempel op de uitbouw van het dorp. Zo werkte hij mee aan de bouw van het gemeentehuis van Sint-Joris, de ringweg rond het dorp en het voetbalveld Galgeveld en Overleie. Maar ook de verbreding van het kanaal Gent-Brugge kwam er onder meer door zijn toedoen.

De ere-burgemeester hechtte veel belang aan het sociaal leven en zette zijn schouders onder tal van organisaties. Na de fusie met Beernem werd van Pottelsberghe de la Potterie gemeenteraadslid. Van 1983 tot 1988 was hij schepen van Beernem om nadien nog tot 1994 gemeenteraadslid te blijven.

Duivensportliefhebber

Als fervent duivensportliefhebber bood Philippe op zijn kasteeldomein onderdak aan de plaatselijke duivenmaatschappij Nu of Nooit. De familie liet de viswedstrijden tijdens de kermis graag doorgaan in de kasteelvijver en ook andere lokale verenigingen kregen vlot toestemming om gebruik te maken van het domein.

De afscheidsplechtigheid gaat door op zaterdag 2 maart om 11 uur in de kerk van Sint-Joris. In het gemeentehuis ligt een rouwregister.

De redactie