Nieuws

Elk week vaart een Rus­sisch oor­logs­schip langs onze kust

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op vijf jaar tijd is de Russische aanwezigheid in onze Noordzee meer dan verviervoudigd. De marine is waakzaam, maar ziet de oorlogsschepen niet meteen als een bedreiging.

Elke week vaart er wel een Russisch oorlogsschip langs onze kust. Dat blijkt uit cijfers die parlementsleden Wouter De Vriendt (Groen) en Jasper Pillen (Open Vld) hebben opgevraagd.  "Op 5 jaar tijd is het aantal Russische militaire schepen voor onze kust meer dan verviervoudigd. Er zijn zelfs zes keer zoveel fregatten gepasseerd.  Concreet komt het erop neer dat er elke week een Russisch oorlogsschip langs onze kust vaart. Dat is enorm", stelt Pillen vast. "

Je mag niet naïef zijn als het over Rusland gaat", vult De Vriendt aan. "We mogen nooit uitsluiten dat het om spionage gaat.  Er liggen belangrijke communicatiekabels tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk in de Noordzee en de windmolenparken zijn cruciaal voor onze energietoevoer. We hebben gelukkig een goede marine. Er zijn goede banden met de buren zoals Nederland en ook de Navo kan een beschermende rol spelen."

De patrouilleschepen, de Castor en Pollux, hebben als taak de Russische passage te monitoren. Dat is stilaan een dagelijkse taak voor de Belgische marine. "

De Russische intenties zijn niet altijd duidelijk, maar het is niet zo dat hun passages onopgemerkt voorbij gaan", zegt Jan De Beurme, stafchef van de Belgische marine. "Wij volgen ze en blijven dat doen dat tot ze in een andere zone komen zoals Nederland, Frankrijk of Engeland. Het gaat onder meer om onderzeeërs en fregatten.

De Russische schepen lokken niets uit, het is zeer vredevol. Wij houden hen in de gaten en zij ons. Maar machogedrag is misschien een mooi woord." Vorige week is nog een nucleaire oorlogsduikboot gespot in onze Noordzee.

Overzicht passage Russische militaire schepen

2021-01-27 00:00:00 - Elk week vaart een Russisch oorlogsschip langs onze kust - tabel_0.jpg
De redactie