Nieuws

Egyp­te­naar krijgt vijf jaar cel voor ver­krach­ting van bevrien­de stu­den­te in Brugge

2016-06-02 00:00:00 - Rechtbanken voeren morgen actie

Een Egyptenaar van 33 is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf en 400 euro boete. Ahmed K. vergreep zich in Brugge aan een Nederlandse studente die hem een slaapplaats had aangeboden. Het openbaar ministerie had zes jaar cel gevorderd.

De jonge Nederlandse verbleef in het kader van haar studies op kot in het centrum van Brugge. Zo leerde ze haar buurman Ahmed K. kennen. Op 8 november vorig jaar werd de beklaagde na een zoveelste ruzie door zijn huisgenote aan de deur gezet. Het slachtoffer stelde daarom voor om op haar kot op de zetel te overnachten.

Met een smoesje vroeg de Egyptenaar uiteindelijk om toch bij de studente in bed te slapen. Het slachtoffer had daar eigenlijk geen probleem mee, maar de situatie liep snel uit de hand. K. zou de jonge vrouw op een gewelddadige manier hebben verkracht. Volgens het openbaar ministerie blijkt dat duidelijk uit haar verwondingen. De beklaagde zou bijvoorbeeld de neuspiercing van de Nederlandse uitgescheurd hebben.

Partnergeweld

Tijdens zijn verhoor hield K. vol dat alles met wederzijdse toestemming gebeurde. Volgens de dertiger zou het slachtoffer zelfs als eerste avances gemaakt hebben. Nochtans valt de studente op vrouwen.

Bovendien schetsten de ex-partners van de Egyptenaar een vernietigend beeld van de beklaagde. Voor belaging en partnergeweld kreeg hij eerder al dertig maanden cel, maar tegen dat vonnis werd beroep aangetekend. Procureur Fien Maddens omschreef K. als een gevaar voor de maatschappij en vorderde zes jaar cel.

De verdediging vroeg de vrijspraak. Meester Mathieu Langerock kon enkel pleiten dat zijn cliënt bij zijn verklaringen blijft. K. benadrukte dat het slachtoffer helemaal niet gewond was toen hij vertrok.

Strafblad

De rechtbank veroordeelde de beklaagde uiteindelijk tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf voor verkrachting. Voor bezit van een springmes kwam daar nog 400 euro boete bij. K. is ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt. Aan de burgerlijke partij moet hij 3.800 euro schadevergoeding betalen.

In het vonnis werd onder andere gewezen op het strafblad van de Egyptenaar. K. kreeg van het Gentse hof van beroep immers al 30 maanden effectieve gevangenisstraf voor partnergeweld, belaging en bedreigingen. Op het moment van de feiten stond hij in dat dossier nog onder voorwaarden. Daarnaast werd hij al veroordeeld voor corona-inbreuken en voor drugsbezit.

Belga