“Ons strand is geen Rock Werchter”
“Het strand van Koksijde en Oostduinkerke vergelijken met hoe een festivalcamping er na afloop bij ligt? Dat lijkt me toch sterk overdreven van onze gouverneur”, zegt schepen van milieu Albert Serpieters uit Koksijde.
Al jarenlang werkt de gemeente samen met medewerkers en de hulp van vrijwilligers om dat scenario te vermijden. "Niet alleen door het afval te blijven opruimen maar bovenal ook op andere manieren. Met een pak sensibilisatie en educatie bijvoorbeeld", luidt het.
In Koksijde daalde de hoeveelheid restafval de voorbije jaren met 20%. "Dat wil uiteraard niet zeggen dat hier geen afval of overvolle vuilbak meer te vinden is, maar wel dat we op goede weg zijn.“ Diensthoofd Milieu Jan Vandromme: “Overal vuilnisbakken plaatsen, dat klinkt goed en is gemakkelijk maar de ervaring leert ons al langer dat vuilnisbakken vaak nog meer afval aantrekken. Tekenend voor een wegwerpmaatschappij. En daar willen we eigenlijk net vanaf". Daarom lanceerde de gemeente de campagne Plasticvrij Koksijde.
Monitoring
In Koksijde worden de straatvuilnisbakken al langer gemonitord. "We weten daardoor steeds beter wat en hoeveel er in wordt weggegooid en kunnen er een stuk slimmer mee gaan omspringen. De juiste vuilnisbak moet op de juiste plaats staan. Zo testen we momenteel bijvoorbeeld een straatvuilnisbak waarbij we zowel pmd als restafval inzamelen, het afval ter plaatse persen en de vullingsgraad van op kantoor kunnen bijhouden".