Nieuws
 | update 

Dui­zen­den boe­ren trek­ken naar Brus­sel voor Euro­pe­se beto­ging: Dit is een waarschuwing”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag vindt opnieuw een grote Europese boerenbetoging plaats in Brussel. De meeste boeren zullen zich vanaf 6 uur 's ochtends per tractor via verschillende invalswegen naar de hoofdstad begeven. Het verzamelpunt van de tractoren is de Heizelvlakte. Vooral daar wordt ernstige verkeershinder verwacht.

Naar verwachting zullen meerdere honderden of zelfs duizenden boeren per tractor naar Brussel afzakken, ook vanuit het buitenland, zegt de federale politie. "Die verplaatsingen zullen vooral door de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen lopen en ook verplaatsingen elders in het land zijn mogelijk."

Volgens Farmers Defence Force (FDF) zal het gaan om een "duizendtal" tractoren, alleen al vanuit Vlaanderen. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) noemt geen cijfers. De Nederlandse tak van FDF schat dat "duizenden" Nederlandse boeren vanaf de grens naar Brussel afzakken met ongeveer vijfhonderd tractoren, aldus het Nederlandse persagentschap ANP.

"Waarschuwing"

"Met onze deelname aan de Europese actie op 4 juni willen we aantonen dat de actiebereidheid onveranderd groot blijft", zegt het ABS in een mededeling. "Komt er geen beleid dat gericht is op een duurzame landbouw in alle facetten, dus ook en vooral economisch duurzaam, dan is dit een waarschuwing dat het wel eens een hete aanloop zou kunnen worden naar de nieuwe beleidsperiode, met veel protestacties."

Verkeershinder

Er wordt volgens de politie verkeershinder verwacht op de verschillende gewestwegen richting Brussel, in de hoofdstad zelf en vooral op de Heizelvlakte.. "Op bepaalde momenten kunnen de omgeving van de Wetstraat en de Europese wijk verkeershinder ondervinden," laat de Brusselse politie weten via X.

De verkeersproblemen kunnen aanhouden tot in de late namiddag.

De politie raadt aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer om naar Brussel te komen, met een voorkeur voor metro en trein, of om gebruik te maken van andere vervoersmiddelen.

Celien Tanghe
Belga