Nieuws
 | update 

Dou­a­ne onder­schept 10 mil­joen ille­ga­le siga­ret­ten tus­sen gla­zen vaas­jes in Zeebrugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Zeebrugge heeft de douane een grote lading met 10 miljoen illegale Chinese sigaretten in beslag genomen. Het gaat om sigaretten van het onbekende merk Ashima, bestemd voor de Griekse markt. Alleen al het ontduiken van de accijnzen en btw is goed voor vijf miljoen euro.

Illegale sigarettensmokkel in de haven van Zeebrugge is niet nieuw. Drie jaar geleden werd hier al eens een recordvangst onderschept van 20 miljoen stuks. In Zeebrugge weet de douane dat de containertrafieken op Azië kwetsbaar zijn voor namaak en ladingen met illegale tabak.

“We krijgen hier heel grote schepen binnen. Het is dan typisch dat namaaksigaretten in China gefabriceerd worden. Dit zijn hier zogenoemde goedkope witte producten”, legt Frederick Vanneste van de Douane in Zeebrugge uit.

Illegale sigaretten

De douane moet de sigaretten nu natellen, en laat ze nadien verbranden.

Glazen vaasjes

In de container zaten zogezegd glazen vaasjes, maar dat is maar camouflage voor de echte lucratieve lading. Die wordt eerstdaags vernield in een verbrandingsoven. Het onderzoek loopt samen met het Europese bureau voor fraudebestrijding.

“Zo'n complete container bevat ongeveer 10 miljoen sigaretten. Die moeten nu eerst wel nog geteld worden.”

Frederick Vanneste, Douane Zeebrugge

De douane ziet dat er ook in ons land en in Europa steeds vaker illegale sigaretten worden gemaakt. De grootste lading die recent in West-Vlaanderen is onderschept dateert van 19 juni 2023, in loodsen in Waregem en Elverdinge. Dat ging om 30 miljoen stuks, met een waarde van 15 miljoen euro aan ontdoken accijnzen en btw.

Illegale sigaretten
Stefaan Kerger
Celien Tanghe