Nieuws

De Block pakt taal­pro­ble­ma­tiek bij spoed­in­ter­ven­tie aan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De taalproblematiek bij spoedinterventies in grensgemeenten zal meegenomen worden in een nieuw globaal plan van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Dat vernam N-VA-parlementslid en cardioloog Jan Vercammen.  Bij een spoedinterventie in de grensstreek in Zuid-West-Vlaanderen gebeurt het dat Franstalige diensten vanuit Moeskroen te hulp komen omdat ze vaak sneller ter plaatse zijn. Soms zorgt de taal voor een barrière want niet alle hulpverleners uit Moeskroen hebben kennis van het Nederlands. Dat zorgde in het verleden al voor levensbedreigende omstandigheden.

Provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke bond in de provincieraad al een paar keer de kat de bel aan en schreef ook de West-Vlaamse Provinciale Commissie Dringende Geneeskundige Hulpverlening aan. Maar die liet weten dat ze niet bevoegd waren om de taalproblematiek te behandelen. "Deze commissie is enkel bevoegd voor het instaan van de eigenlijke 'dringende hulpverlening' en dit volgens hetgeen de wet voorschrijft, namelijk ervoor te zorgen dat steeds de snelst adequate hulp wordt uitgestuurd, en dit onafhankelijk van waar deze komt", aldus Vandenbulcke.

"Dit antwoord van deze West-Vlaamse commissie zorgt meteen ook voor duidelijkheid", vult federaal parlementslid Jan Vercammen uit Ieper aan. "Het is minister van Volksgezondheid Maggie De Block die bevoegd is om deze problematiek aan te pakken. We kijken alvast uit naar het globaal plan en hopen dat de minister deze in het najaar zal voorleggen aan de federale regering"

Belga