Nieuws

Dader aan­slag in New York waar­bij West-Vlaam­se omkwam, schul­dig verklaard

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De dader van de aanslag in de Amerikaanse stad New York in 2017 is schuldig over de hele lijn. Dat oordeelde een volksjury donderdag in de federale rechtbank van Manhattan, zo berichten Amerikaanse media. Bij de aanslag stierven acht mensen, waaronder Ann-Laure Decadt uit Staden.

​Het openbaar ministerie had tegen Sayfullo Saipov in totaal 28 aanklachten geformuleerd. Hij werd onder meer moorden, moordpogingen en lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste gelegd. Na zowat zeven uur delibereren, oordeelden de twaalf juryleden dat Saipov over de hele lijn schuldig is.

In de komende dagen gaat het proces voort met de debatten over de strafmaat. De 34-jarige Oezbeek riskeert de doodstraf.

Dodelijkste aanslag sinds 9/11

Saipov reed op 31 oktober 2017 met een gehuurde pick-uptruck in op voetgangers en fietsers. Daarbij vielen acht doden en een tiental zwaargewonden. Het ging om de dodelijkste aanslag in New York sinds die op 11 september 2001.

Onder de dodelijke slachtoffers was ook de 31-jarige mama Anne-Laure Decadt uit Staden. De West-Vlaamse was in New York op citytrip met haar moeder en twee zussen. Nog eens drie andere Belgen, een gezin bestaande uit vader, moeder en zoon, raakten gewond.

Bekijk: "Proces is rollercoaster aan emoties"

Redactie
Belga