Nieuws

Com­po­nist Tom Kris­ti­aan inspi­reert met muziek op natuurfoto’s

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Z’n muziek is al meer dan 30 miljoen keer beluisterd op streamingdienst Spotify, maar de kans is groot dat u hem nog niet kent: componist en pianist Tom Kristiaan. In z’n thuisgemeente Jabbeke heeft hij gisteravond z’n nieuwe album gespeeld ‘Inspired by Nature’. Daarvoor componeerde hij pianomuziek op natuurfoto’s van fotograaf Wouter Pattyn. Een combinatie die voor een heel aparte beleving zorgt.

"De fotograaf bekijkt alles heel visueel vanuit zijn domein. Ik bekijk het dan meer vanuit de sfeer en ja, het is een heel leuk project geweest."

Componist Tom Kristiaan
Tom Kristiaan01


De natuurfoto’s van Wouter Pattyn zijn op zich al een lust voor het oog. En nu heeft componist en pianist Tom Kristiaan deze parels van de natuur in Europa op muziek gezet. ‘Inspired by Nature’, zo heet het album met natuurcomposities.

"Bijvoorbeeld in IJsland gaat het over de leegte, de openheid", zegt Tom Kristiaan.

"Dat probeer ik erin te leggen. In andere stukken is het dan de warmte. Elk stuk is anders eigenlijk. Dat was een heel mooie uitwisseling. De fotograaf bekijkt alles heel visueel vanuit zijn domein. Ik bekijk het dan meer vanuit de sfeer en ja, het is een heel leuk project geweest."

Adembenemende natuurfoto's

Wouter Pattyn voert ons mee naar Europese natuurgebieden waarvan we niet weten dat ze bestaan, een adembenemend spektakel dat hij toont in zijn nieuwe boek “Wild van Europa”.

Natuurfotograaf Wouter Pattyn: "Ik ben wel met ouder worden misschien meer met landschappen bezig en dat is sowieso al in een rustiger sfeer. Natuurlijk, als je dieren fotografeert zit je meer in de actie. Ik ben een beetje all rounder. Het steekt niet zo nauw. Het belangrijkste is dat ik mij amuseer en dat er mooie beelden uit komen."

De muziek van Tom Kristiaan haalt onwaarschijnlijke luistercijfers op Spotify, zo’n 30 miljoen streams tot nu toe.

Stefaan Six
Andy Debo