Nieuws

Chi­a­ra lijdt aan syn­droom van Wilkie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Chiara is 21, woont in Spiere-Helkijn en lijdt aan het notenkrakersyndroom en het Wilkies syndroom. Het zijn levensbedreigende aandoeningen waar maar een handvol mensen aan lijden en doet daarom haar verhaal.

Op het eerste zicht lijkt er niets mis te zijn met de 21-jarige Chiara, maar schijn bedriegt. De studente kleuteronderwijs lijdt namelijk aan twee levensbedreigende aandoeningen. Enerzijds is er het zogenaamde notenkrakersyndroom waarbij de slagader naar de nieren van Chiara gekneld zit.

Syndroom van Wilkie

Anderzijds is er ook nog het syndroom van Wilkie, een vertakking van de aorta die de darmen knelt. Door een te scherpe hoek tussen maag en darmen zakt de maaginhoud quasi niet verder naar de darmen met veel braken en diarree als gevolg.

Meer begrip

De aandoening is bijzonder zeldzaam en dus ook grotendeels onbekend. Chiara krijgt daarom vaak af te rekenen met onbegrip en boze blikken wanneer ze bijvoorbeeld haar invalide parkeerkaart gebruikt. Met haar verhaal wil Chiara haar lotgenoten een hart onder de riem steken en hoopt dat mensen meer begrip opbrengen voor hun situatie.

Celien Tanghe