Nieuws

Buurt­be­wo­ners rea­ge­ren enthou­si­ast op ont­werp van nieu­we brug tus­sen Lau­we en Wevelgem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Lauwe, bij Menen, hebben inwoners op een infomarkt vragen kunnen stellen over de nieuwe Leiebrug tussen Lauwe en Wevelgem. De nieuwe brug moet net zoals alle andere hoger zijn zodat grotere schepen kunnen passeren. De werken zouden volgend jaar kunnen starten.

Tientallen bewoners konden vandaag in het cultureel centrum Het Applauws in Lauwe de plannen inkijken voor de nieuwe Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe. De brug komt naast de bestaande zodat het verkeer die nog een hele tijd kan blijven gebruiken.

112 meter lang

De slanke stalen boogbrug overspant 112 meter en is daardoor niet alleen hoger maar ook langer dan de huidige. Aan de kant Wevelgem komt nog een extra overspanning die de groenzones langs de Leie verbindt. Het fiets- en autoverkeer zijn van elkaar gescheiden. De buurtbewoners zijn alvast overtuigd van het ontwerp.

“Het ziet er in elk geval mooi uit, rustig en veilig. Natuurlijk ben ik nu nog benieuwd hoe lang de werken zullen duren en hoe het zal zijn tijdens de werken”, vertelt buurtbewoner Arnold Nuytten.

Aangename omgeving

Ook in de omgeving van de brug zal het trouwens aangenaam toeven zijn. “Aan de ene zijde gaan we een belevingspunt creëren met waterpartijen, waar waterinfiltratie zichtbaar is en waar we een speeltuin gaan plaatsen. Aan de overzijde, de kant van Lauwe, komt een dorpstuin”, legt Geert Weymeis van de Vlaamse Waterweg uit.

De werken zullen drie jaar duren en kosten 7 miljoen euro. Europa betaalt de helft want ook deze brug past in het Seine-Schelde project.

Brug5
Brug6
Brug1
Brug2
Brug3
Brug4
Kate Baert
Celien Tanghe