Nieuws
 | update 

Bur­ge­mees­ter van Anze­gem wel­licht niet in beroep tegen ver­oor­de­ling oprui­mings­wer­ken in park na storm

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De burgemeester van Anzegem Gino Devogelaere is veroordeeld tot een boete van 8000 euro, waarvan de helft effectief. Samen met een aannemer moest hij zich verantwoorden voor opruimwerken in 2023 in het Sint-Arnolduspark in deelgemeente Tiegem. Ze zouden waardevolle natuur vernietigd hebben. De aannemer is vrijgesproken. De burgemeester gaat wellicht niet in beroep, zegt hij aan onze redactie.

Alles draait rond opruimwerken in het Sint-Arnolduspark in Tiegem. De burgemeester gaf vorig jaar een aannemer de opdracht om de schade van storm Eunice op te ruimen. Maar volgens Natuurpunt is daarbij een waardevol stuk natuur verwoest.

Voor het opruimen was volgens Natuurpunt en het Openbaar Ministerie een vergunning nodig. Het Agentschap Natuur en Bos diende een klacht in en stelde zich samen met Natuurpunt burgerlijke partij.

2023-06-19 00:00:00 - Burgemeester voor rechtbank voor opruimwerken in park
Nieuws

Burgemeester voor rechtbank voor opruimwerken in park

"Wellicht niet in beroep; politieke afrekening"

De burgemeester riskeerde een boete 2.400 euro, maar is uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 8000 euro, waarvan 4000 euro effectief. De aannemer riskeerde een boete van 4.000 euro, maar vroeg de vrijspraak. Dat is ook gelukt.

"Ik zal waarschijnlijk de meest ontgoochelde burgemeester van West-Vlaanderen zijn op dit moment. Ik heb dat niet met opzet gedaan. Het Arnolduspark hebben we aangekocht als park, voor een miljoen euro. Ik veronderstel dat je dat mag opruimen", vertelt Devogelaere aan onze redactie.

Gino Devogelaere burgemeester Anzegem

De burgemeester gaat wellicht toch niet in beroep. Hij wil de zaak zo snel mogelijk achter zich laten met de verkiezingen in het vooruitzicht. Het burgerlijk luik is sowieso voor 14 oktober, net na de verkiezingen wat de burgemeester heel vervelend vindt.

Volgens hem gaat het om een politieke afrekening, aangezien de man achter Natuurpunt in Anzegem een nieuwe politieke partij opricht. Mocht de burgemeester bij de start geweten hebben dat hij zou veroordeeld worden dan was hij uit de politiek gestapt. "Ik denk dat ik fier mag zijn om 30 jaar in de politiek te zijn in Anzegem, zonder strafblad en als mensen van de tegenpartij mij dat nu willen aansmeren, het geluk er mee."

Devogelaere duwt in oktober de lijst 'Samen Eén', maar blijft ook kandidaat-burgemeester. Pauline Van Marcke is de lijsttrekker.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Kate Baert