Nieuws

Brug­se poli­tie wei­gert nog in te sprin­gen voor sta­ken­de cipiers

De lokale politiezone Brugge wil deze zomer niet meer instaan voor de veiligheid en ordehandhaving in de Brugse gevangenis als de cipiers staken.

Dat zegt korpschef Dirk Van Nuffel die al voor de derde keer in een week tijd manschappen moet optrommelen om de cipiers te gaan vervangen.  De jongste weken wordt er in de gevangenis van Brugge bijna systematisch gestaakt vanwege personeelstekort. Vorige week werd een oplossing gevonden voor de problemen in Brugge, maar vakbond ACOD wil dat er ook op nationaal vlak iets beweegt en zette daarom de stakingsactie vandaag voort.

Kerntaken

"We zitten al aan 900 extra manuren om de taken van de cipiers over te nemen. Het kan zo niet langer doorgaan", aldus korpschef Van Nuffel. "Op die manier kunnen wij onze kerntaken niet ten volle uitvoeren. We kunnen ons zonaal veiligheidsplan niet volledig uitwerken, preventieve acties tegen drugs of de zomer-BOB-campagne krijgen niet voldoende aandacht, kortom de algemene veiligheid en verkeersveiligheid dreigt zo in het gedrang te komen. Ik moet mensen uit hun rustperiodes halen."

Strijd

Dat laatste wou de korpschef tegengaan door de shifts van 8 werkuren naar 12 werkuren uit te breiden. "Maar bij Binnenlandse Zaken werd mijn aanvraag zelfs niet geagendeerd. Dit is een strijd tussen Binnenlandse Zaken en Justitie, en ik kan niet toestaan dat mijn korps daar de speelbal van wordt", aldus Van Nuffel.

Belga